Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matovič kauza Arca: Fico a Pellegrini majú svoj BMG a Horizont
Zdielať na

Matovič kauza Arca: Fico a Pellegrini majú svoj BMG a Horizont

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Netradične v sobotu premiér Igor Matovič vysvetľoval investície svojej manželky. Vyvracal tvrdenia, že jeho manželka si prednostne vytiahla 10 miliónov z Arca Investment, ktorá sa topí v problémoch a nevyplatí svojich veriteľov v plnej výške. Zdá sa, že svojich koaličných partnerov nateraz presvedčil. Opozíciu zjavne nie.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) chce iniciovať zmenu zákona, ktorý by chránil potenciálnych klientov a upozorňoval ich na riziká investície. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii. "Musíme oddeliť zrno od pliev. Musíme oddeliť bezpečné bankové investície od investícií do súkromných firiem, kde je nulové ručenie,“ povedal. Počas svojej vlády nechce dopustiť, aby akákoľvek finančná skupina prezentovala vklady do nej ako bezpečnú investíciu.

Matovič uviedol, že expremiéri Peter Pellegrini a Robert Fico (Smer-SD) boli informovaní v roku 2018 o podozrivých činnostiach finančnej skupiny Arca Capital, ktorá patrí pod spoločnosť Arca Investments. Ak podľa neho takéto informácie mali a nekonali, považuje ich za spolupáchateľov. Ich čin je podľa neho o to obludnejší, ak obviňujú z podvodu jeho manželku, ktorá je podľa neho tiež obeťou. Mená ľudí, ktorí mu poskytli informácie, zverejní vtedy, ak s tým budú súhlasiť. Vysvetlil, že momentálne sa títo ľudia obávajú, že ak by svedčili, boli by kriminalizovaní.

"Včera som reagoval na klamstvá, ktoré šíril Robert Fico s Petrom Pellegrinim v spolupráci s Pentou cez Plus sedem dní. Dostal som informácie od ľudí, ktorí tvrdia, že sa s nimi dvoma stretli a v roku 2018 jedného aj druhého informovali o tom, že skupina Arca robí podivné investície. Pýtam sa, či upozornili pána Petra Kažimira - guvernéra NBS, aby upozornili ľudí, aby neinvestovali do nebezpečnej investície. Alebo či zvolali nejakú tlačovú besedu, aby ľudí upozornili na to, že niečo, čo sa tvári ako bezpečná investícia nemusí byť bezpečná investícia. Ak ich odpoveď bude taká, že sa len prizerali, tak Fico s Pellegrinim sú spolupáchatelia ohavného skutku, kde ľudia na SVK a CZ prídu o 500 miliónov eur. Je to ako cez kopirák BMG a Horizont. Čo urobili preto, aby uchránili obyčajné vklady obyčajných ľudí. Ja odpoveď tuším....títo páni neurobili nič. Lebo mali z toho osobný prospech. Áno, moja manželka do tejto firmy investovala. Z jednej z obetí, a tou je teda moja manželka, idú robiť páchateľa," povedal na tlačovej besede premiér.

Manželka Matoviča Pavlína má tri zmenky v Arca Investments po 200-tisíc eur. Dve zmenky mali byť vytvorené v čase, keď bol Matovič premiér a disponoval informáciami, že firma je v problémoch. Zmenky neboli vyplatené. Jedna z nich bola vytvorená už v čase, keď bola spoločnosť v problémoch. Rozdiel oproti medializovaným informáciám je aj v tom, že ide o inú spoločnosť. Medializované informácie hovorili o Arca Capital.

"Igor Matovič namiesto jasného vyvrátenia všetkých pochybností o svojej rodinnej investícii do finančnej skupiny Arca opäť bezostyšne klamal. Peter Pellegrini nemal na túto tému žiadne oficiálne stretnutie ani rokovanie. Ak sa naňho obrátili pri niektorých príležitostiach občania s rôznymi podnetmi či problémami, vždy ich odporučil na príslušné štátne orgány. V demokratických krajinách konajú v jednotlivých oblastiach na to určené inštitúcie, v tomto prípade organizácie dohliadajúce na finančný trh, nie premiéri hrajúci sa na sultánov. Ak by mal Igor Matovič pravdu, ako je možné, že on ako premiér o týchto problémoch nevedel a ešte aj nechal svoju manželku vložiť státisíce eur do krachujúcej firmy? Igor Matovič používa metódu, na ktorú si zvykol v opozícii, a to je obviňovanie všetkých naokolo za svoje vlastné kauzy, ktoré nedokáže dôveryhodne vysvetliť. Očakávam, že príslušné orgány sa budú Arcou zaoberať, a tým sa do zahmlievania predsedu vlády vnesie viac svetla," reagovala Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Macíková.

"Stále tá istá filozofia ...lebo Fico, je z úst Igora Matoviča trápna. Asi je potrebné pripomenúť, že Robert Fico od roku 2018 nie je premiérom Slovenskej republiky, čiže akékoľve výhovorky Igora Matoviča sú len a len dôkazom rastúcej nervozity. Robert Fico spoločne s manželkou predložili dôkazy o ich nevine, keď boli obvinení v prípade účtov na Belize. Tak nech sa už Igor Matovič správa ako chlap a ukáže, ako jeho manželka previedla 600 tisíc eur. Alebo ich nepreviedla a sú to iba výnosy z 10 miliónov? Opätovne zdôrazňujeme, že strana Smer-SD podala trestné oznámenie na právnickú osobu, to znamená na Arca Investments a nie na Igora Matoviča a nerozumieme, prečo Igor Matovič takto nervózne vystupuje," uviedol hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.

Materská spoločnosť Arca Investments, a.s. sa nachádza v dočasnej ochrane pred veriteľmi, ktorá bola riadne schválená súdom a v rámci ktorej nie je možné nakladať s majetkom skupiny. Manažérka finančnej skupiny Arca Capital Terézia Barčíková zdôraznila, že skupina pri všetkých investoroch zachováva princíp rovnakého zaobchádzania, pričom žiadny z jej klientov nebol nezákonne uprednostnený pred inými a ani žiadnemu svojmu investorovi neposkytla vopred zvýhodňujúce obchodné informácie,“ uviedla Barčíková. Doplnila, že medializované tvrdenia hrubo poškodzujú skupinu Arca Capital a spoločnosť sa bude brániť právnou cestou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy