Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA obvinila objednávateľa vraždy prokurátora Žilinku a advokáta Lipšica
Zdielať na

NAKA obvinila objednávateľa vraždy prokurátora Žilinku a advokáta Lipšica

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra v pondelok zasahovala v prípade prípravy úkladnej vraždy prokurátora JUDr. Maroša Žilinku a advokáta JUDr. Daniela Lipšica. Ide o policajnú akciu s názvom Objednávka, počas ktorej zadržali Dušana Kracina.

Vyšetrovateľ Kracina ešte v nedeľu obvinil z obzvlášť závažného zločin úkladnej vraždy. Tej sa mal dopustiť v štádiu prípravy, ktorá je rovnako trestná.
Skutku sa mal dopustiť na dvoch osobách, na chránenej osobe, ktorou je tiež verejný činiteľ, ale aj osoba, ktorá plní povinnosti uložené na základe zákona a tiež z osobitného motívu, ktorým je objednávka alebo v úmysle získať majetkový prospech.
"Na trestnom čine sa mal zúčastniť ako objednávateľ, teda ten, kto požiadal iného, aby trestný čin spáchal," informuje polícia na svojej stránke. V súčasnosti s obvineným prebiehajú procesné úkony.

O tom, že mal zomrieť aj Maroš Žilinka sa sám dozvedel v roku 2018, keď to vyplynulo z výpovedí získaných pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Informácia o objednávke na moju rodinu je pre mňa nová. S tým, že mám povolanie, v ktorom človeku hrozí nebezpečenstvo, som zmierený. A aké lepšie vysvedčenie môžem ako prokurátor dostať než to, že si so mnou takáto osoba neporadí peniazmi ani inak - a jediným spôsobom, ako mi zabrániť v práci na prípade, je ma zlikvidovať. Za toto vysvedčenie mu ďakujem, ale objednať si vraždu detí a ženy, to je otrasné," povedal vtedy prokurátor. 

Prokurátor Maroš Žilinka sa v rozhovore pre TV JOJ vyjadril k obvineniu pre štyri osoby z objednávky vraždy aj jeho osoby. Pozrite si archívny rozhovor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy