Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
EUROPOSLANCI: Lexmann iniciovala výzvu EK urýchliť prešetrenie smrti Chovanca
Zdielať na
Politika

EUROPOSLANCI: Lexmann iniciovala výzvu EK urýchliť prešetrenie smrti Chovanca

Zdroj: European Parliament 2020

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA 4. septembra (SITA) - – Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) iniciovala výzvu Európskej komisii (EK), aby dohliadla na urýchlené a riadne prešetrenie prípadu tragickej smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku. V tlačovej správe o tom informoval Peter Kravčák z kancelárie europoslankyne.

„Sme pobúrení bezprecedentnou a desivou policajnou brutalitou, ktorej bol Jozef Chovanec podrobený. Neexistuje ospravedlnenie spôsobu, akým sa s Jozefom Chovancom zaobchádzalo počas policajného zaistenia, ako ani vysvetlenie skutočnosti, že belgickí federálni policajti dva a pol roka po tomto zásahu podľa dostupných informácií pokračovali vo výkone svojho povolania,“ uvádza sa vo výzve pre EK.

Lexmann znepokojil aj prejav extrémizmu počas zaistenia Chovanca. V liste EK, ku ktorému sa dnes pripájajú ďalší kolegovia z Európskeho parlamentu (EP), zdôrazňuje, že prejavy extrémizmu sú „neprijateľné pre akýkoľvek orgán činný v trestnom konaní v ktoromkoľvek štáte a treba ho odsúdiť“.

Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Spravodajský portál Sme.sk priniesol 20. augusta informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde jedna policajtka nad telom občana SR Jozefa Chovanca hajlovala a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec Chovanec zomrel.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) tento týždeň prijali uznesenie k smrti Chovanca. Plénum v ňom žiada vládu, aby získala od belgickej vlády informácie z vyšetrovania a tie následne prezentovala národnej rade. Parlament zároveň vyjadril ľútosť a znepokojenie nad smrťou slovenského občana a odsúdil hrubý a bezprecedentný postup belgických bezpečnostných zložiek.

Najčítanejšie správy