Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovičova vojna s právnickými kanceláriami: Na stole je konkrétny návrh, ministri majú čas do septembra
Zdielať na

Matovičova vojna s právnickými kanceláriami: Na stole je konkrétny návrh, ministri majú čas do septembra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda to so zriadením nového úradu, ktorý by poskytoval právne služby štátu, myslí vážne. Premiér Igor Matovič totiž na rokovanie vlády prišiel v stredu s návrhom, aby jednotlivé ministerstvá do druhého septembra úradu vlády poskytli informácie o všetkých uzatvorených a objednaných zmluvách s advokátskymi kanceláriami.

Premiér sa tak odhodlal k prvému kroku. Zmluvy, objednávky, faktúry, prehľad úkonov. To všetko majú ministri doručiť na úrad vlády. Okrem toho chce ešte vedieť, koľko kmeňových právnikov ministerstvá majú a s akými výplatami."Vyhlasujem vojnu všetkým podvodníckym právnickým a advokátskym kanceláriám. Ja im chcem prebrať tých zamestnancov, aby pracovali pre štát," vyhlásil Igor Matovič ešte v pondelok. 

​Slovenská advokátska komora premiérovi na tieto slová reagovala otvoreným listom. Jej predseda v ňom vysvetľuje, že právne služby si objednal štát. Advokáti len dávajú cenové ponuky. "Cítim povinnosť zastať sa kolegov a kolegýň, paušálne označených ako nečestných a rovnako mám potrebu ponúknuť našu spoluprácu," reagoval Tomáš Borec, predseda Slovenskej advokátskej komory. 

Zároveň komora ponúka vytvorenie zoznamu advokátov pre štát, a to nie len podľa odborného zamerania, ale aj podľa časovej kapacity či disciplinárnych postihov. Nový úrad nechce ani šéf koaličnej SaS. Nový úrad považujem za chybu a budem proti," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. Podobne sa vyjadril ešte v utorok. Minister financií tento koaličný rozpor radšej prešiel mlčaním. "Ja by som to radšej teraz, v tomto momente nekomentoval, Ja mám inú predstavu o koaličnej spolupráci," povedal. 

Ostatní koaliční partneri v stredu premiéra podržali. Pretiahnutie najlepších zo súkromnej sféry k práci pre štát vítajú.
"Špecializovaní právnici, ktorí tam budú pôsobiť, budú zastupovať štát aj vo vysoko špecializovaných sporoch, veď práve o to ide," vysvetlil minister práce Milan Krajniak. "Ja v tom nevidím nejaký problém, samozrejme, pokiaľ v tom bude nejaké rácio," uviedol minister vnútra Roman Mikulec. 

"Som o tom presvedčená, že vieme zaplatiť takýchto právnikov a že je to veľmi efektívna cesta," skonštatovala Mária Kolíková. Ministerka spravodlivosti dodala, že práve na jej ministerstve sa podobný model osvedčil. Zároveň to však podľa nej neznamená, že spolupráca s advokátskymi kanceláriami úplne zanikne.

"Viem si predstaviť, že niektoré zadania by boli riešené centrálne a niektoré by boli riešené na úrovni rezortov, ktoré zase disponujú špecializáciou," zhodnotil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský. 

"V mojom prípade je to jednoduché riešenie. Ja nepoužívam žiadnych externých právnikov v rezorte. Mám vlastných právnikov na právnom oddelení," priblížil minister obrany Jaroslav Naď. 

Premiér nateraz ukončil debatu s tým, že do konca septembra by mali byť všetky vzťahy s externými advokátmi zanalyzované. Potom sa vláda rozhodne, čo bude ďalej. "Moja predstava je taká, že všetko, čo si môže urobiť štát v týchto službách, nech si ich priamo zabezpečuje svojimi vlastnými, veľmi dobre zaplatenými zamestnancami, s platmi, ktoré budú konkurovať súkromnej sfére," upresnil Matovič. 

Za vlády Smeru-SD sa špinavosti nerobili, tvrdí Fico. Chce odvolanie ministra Hegera pre zmluvy s právnikom Miškovičom. Viac už povie Dárius Haraksin

Súvisiace články

Najčítanejšie správy