Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Naď o činnosti vojenského spravodajstva: Môže ísť o škandál, aký v histórii Slovenska nemá obdobu
Zdielať na

Naď o činnosti vojenského spravodajstva: Môže ísť o škandál, aký v histórii Slovenska nemá obdobu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kyselicu v stredu vláda odvolala z funkcie, pretože podľa medializovaných informácií vo februárových parlamentných voľbách kandidoval za hnutie ako tajný príslušník vojenského spravodajstva.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) po Kyselicovom odstúpení z funkcie vo svojom profile na sociálnej sieti napísal, že podľa jeho informácií ho chceli ľudia blízki Petrovi Pellegrinimu (vznikajúca strana Hlas - sociálna demokracia) vo vedení vojenského spravodajstva „zneužiť pred voľbami“ na rozvrat jeho hnutia.

Podľa Matoviča je v poriadku, že sa Kyselica vracia ako poslanec do Národnej rady SR. „Kým nepoznáme pravdu, ako to bolo, tak je v poriadku, že bude pôsobiť ako poslanec parlamentu," povedal premiér médiám počas rokovania vlády. V tejto veci sa spolieha na nezávislé vyšetrovanie. To, či by mal byť Kyselica zbavený mlčanlivosti, by nechal na rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní. „Tie už dávno samé od seba konajú, lebo je ich ústavnou povinnosťou konať ex offo v prípade takýchto podozrení," dodal predseda vlády.

​Minister vnútra Slovenskej republiky Roman Mikulec (OĽaNO) je presvedčený, že jeho bývalý štátny tajomník Lukáš Kyselica (OĽaNO) sa nesnažil pred voľbami rozvrátiť hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Odstúpenie Kyselicu z funkcie štátneho tajomníka považuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) za správne rozhodnutie. Myslí si, že bezpečnostné zložky napojené na bývalú vládu pracovali na rozložení opozičných strán. „Orgány, ktoré sú na to určené, tieto podozrenia, a nie slová pána premiéra, overujú,“ uzavrel Krajniak.

Veronika Remišová o činnosti vojenského spravodajstva: 

Ak by sa potvrdilo, že vojenské spravodajstvo malo aktívnu snahu rozvracať akúkoľvek politickú stranu v predvolebnom boji, mohlo by to mať aj trestnoprávne následky. Uviedol to minister obrany Slovenskej republiky Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že by to bol škandál, ktorý by nemal v histórii Slovenska obdobu.

Matovič v utorok 28. júla verejnosť informoval, že Lukáš Kyselica končí vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva vnútra. Podľa informácií Denníka N mal totiž vo februárových parlamentných voľbách kandidovať za hnutie OĽaNO ako tajný príslušník vojenského spravodajstva. Kyselica následne uviedol, že bude pôsobiť ako poslanec parlamentu.

Súvisiace články