Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentka vrátila zákony. Aj ten o prokuratúre
Zdielať na

Prezidentka vrátila zákony. Aj ten o prokuratúre

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zmeny na generálnej prokuratúre sa odkladajú a komplikujú. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž vracia novelu, ktorá má meniť meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora, na prerokovanie do parlamentu, pretože je presvedčená o protiústavnosti niektorých ustanovení. Koaličným partnerom to nie je po vôli, hoci reagovali rôzne. Naopak veto prijala pozitívne opozícia. Zuzana Čaputová okrem toho vetovala aj novelu o elektronických komunikáciách a zákon o komisárovi pre deti.

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala tri zákony. Konkrétne novely zákonov o prokuratúre, o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a tiež novelu o elektronických komunikáciách. Oznámila to v piatok v Prezidentskom paláci. Hlava štátu tradične oznamuje svoje rozhodnutie o podpísaní alebo nepodpísaná zákonov tlačovou správou, v piatok tak výnimočne urobila formou vyhlásenia. Ide tiež o prvé zákony, ktoré Čaputová vracia na opätovné prerokovanie od nového zloženia Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).

Na základe veta prezidentky sa tak do parlamentu vracia novela zákona o prokuratúre. Tá mala umožniť kandidatúru na šéfa generálnej prokuratúry aj neprokurátorovi a NR SR by vďaka nej získala možnosť odvolať generálneho prokurátora, ak nevykonáva svoju funkciu riadne či čestne. Práve to je dôvodom, prečo Čaputová využila svoje právo veta. Pokladá to za protiústavné a v prípade prelomenia veta podá podnet na Ústavný súd SR.

Prezidentka vrátila parlamentu aj zákon o možnosti odvolania komisára pre deti, ak svoju funkciu nevykonáva šesť mesiacov. Podľa hlavy štátu sa nenaplnili dôvody na skrátené legislatívne konanie. Novela zákona o elektronických komunikáciách zase podľa nej môže byť v rozpore s ústavou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy