Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre nového šéfa polícia chystajú zmeny, absolvovať bude musieť aj detektor lži
Zdielať na

Pre nového šéfa polícia chystajú zmeny, absolvovať bude musieť aj detektor lži

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Pôsobenie Milana Lučanského na poste policajného prezidenta sa kráti, vo funkcii by mal stráviť už len mesiac. Ministerstvo vnútra pripravuje podmienky, podľa ktorých sa bude vyberať nový policajný prezident. A práve o tom sa s Jaroslavom Spišiakom, poradcom ministra vnútra Romana Mikulca, porozprávala Jana Krescanko Dibáková.

V tejto chvíli je už viacmenej jasné, že meno nového policajného prezidenta určite nebudeme poznať do momentu, kým bude odchádzať policajný prezident Milan Lučanský, ktorý končí koncom augusta.

Ministerská komisia rezortu vnútra aktuálne píše návrh zákona, ktorý bude v podstate takým novým receptom pre voľbu nového policajného prezidenta. Policajný prezident sa teda bude voliť podľa nových pravidiel. "Ešte nič nie je rozhodnuté, ešte nič nie je pripravené, nič nie je predložené, všetko je vo fáze vývoja, debaty," priblížil Spišiak.   

Aktuálne už nie je jasné, či bude nejaká výberová komisia vyberať z niekoľkých mien a tie sa potom ocitnú pred branno-bezpečnostným výborom v parlamente. Isté je viacmenej iba to, že sa bude napĺňať vládny program, a teda že kandidát na policajného prezidenta určite bude musieť absolvovať detektor lži. "S tým sa musí počítať," priznal Spišiak.

Otázne je, či sa novým šéfom polície môže stať aj niekto, kto nie je aktívnym policajtom či policajným funkcionárom. Sám Spišiak o tento post záujem nemá. 

Ak sa na to pozrieme z časového hľadiska, tak je pravdepodobné, že takýto návrh zmien príde do parlamentu na jeseň tohto roku a kým prejde ten parlamentný cyklus tak, ako ho poznáme, tak budeme takpovediac optimistami, ak budeme mať nového policajného prezidenta niekedy na jar budúceho roka.

My sme sa o týchto zmenách rozprávali aj s Jaroslavom Spišiakom, ktorý aktuálne pôsobí ako poradca ministra vnútra Romana Mikulca a Spišiak tvrdí, že v tejto chvíli ešte nič nie je jasné. Vôbec nie sú isté tie kontúry návrhu zákona, podľa ktorého sa policajný prezident bude vyberať. 

Komisia zvažuje všetky možnosti a naozaj sa snažia objektivizovať to, aby sa medzi kandidátov mohli dostať najlepší uchádzači. Jaroslav Spišiak ale určite nie je za to, aby bol policajný prezident úplne nezávislý. To v našich slovenských podmienkach viacmenej nie je možné, nový šéf policajtov bude nakoniec aj tak istou mierou podriadený ministrovi vnútra. 

O menách nástupcu Milana Lučanského sa zatiaľ hovorí len vo veľmi úzkom kruhu ľudí na ministerstve vnútra, niektoré mená už ale vypadávajú z hry. Kto nahradí policajného prezidenta? Viac už vie Janka Krescanko Dibáková: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy