Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Premiér Matovič a jeho kauza diplomovky: V minulosti ostro kritizoval plagiátorstvo, on sám stále mlčí
Zdielať na

Premiér Matovič a jeho kauza diplomovky: V minulosti ostro kritizoval plagiátorstvo, on sám stále mlčí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kým v minulosti ostro vystupoval voči vážnym podozreniam z plagiátorstva, dnes sám čelí rovnakej kritike. Premiér Igor Matovič mal podľa zverejnených informácií okopírovať svoju záverečnú prácu. Doteraz sa k tejto téme vyjadrovať nechcel. Odvolával sa na svoju pracovnú cestu do Bruselu. A aj napriek prísľubu, svoju diplomovku nevysvetlil ani po príchode zo samitu.

"O mojej diplomovke sa budeme rozprávať na Slovensku a tu sa budeme rozprávať o zasadnutí Európskej rady," vyjadril sa premiér Igor Matovič na služobnej ceste. Takto 6 dní premiér Igor Matovič počas summitu odbíjal otázky Slovenských novinárov s tým, aby vysvetlil podozrenia z plagiátorstva v jeho diplomovej práci. Ani po rannom prílete na bratislavské letisko sa nič nezmenilo. A aj napriek prísľubu, vysvetľovať odmietol. "Ďakujem veľmi pekne za vašu účasť na tejto tlačovke. Nepočujem vaše otázky, prepáčte," povedal na letisku. 

Matovič na otázky nereaguje

Redaktorka Mária Benedikovičová v Denníku N ešte minulý týždeň zverejnila informácie o diplomovke premiéra Matoviča. Záverečná práca na tému daňového systému na Slovensku bola podľa zistení, doslovným plagiátom. Okopírovaným z kníh slovenského ekonóma Pavla Karásza. "Premiérova diplomovka má 79 strán. Za jeho vlastný text by sa dali považovať necelé tri strany. Úvod a záver. A zvyšných 76 strán povykrádal z dvoch kníh," hovorí novinárka Mária Benedikovičová. 

Ešte predtým ako Matovič, po otázkach na jeho diplomovku s výhovorkou na slávnosť v Košariskách odišiel, však stihol prácu novinárov označiť za politickú zlomyseľnosť. "Zverejnia túto tému v čase, keď sa nemôžem brániť. Doslova som to považoval za obrovské riziko, že sa to môže podpísať na to, že Slovensko stratí nejaké stovky miliónov, možno miliardy, kvôli tomu, že tí lídri nebudú sa chcieť s nejakým plagiátorom, o ktorom dostali automaticky hneď zvodky, rozprávať a nebudú s ním chcieť vyjednávať," uviedol premiér. 

"V momente, keď sme mali overené a zistené, že diplomovku vytvoril povykrádaním dvoch kníh, tak sme ho vo štvrtok oslovili s otázkami. Sa rozhodol na otázky nereagovať," vysvetlila Benedikovičová. 

Slovenský premiér sa v kruhu zahraničných partnerov počas bruselského samitu tejto téme úspešne vyhýbal. Keďže podľa štátneho tajomníka rezortu zahraničia o pagiátorstve premiéra v Bruseli nepadlo ani slovo. "Počas všetkých tých stretnutí, ktoré pán premiér absolvoval, s výnimkou tých, kde bol sám, som bol s ním. Nikto sa ho na túto tému nepýtal. Taktne ju predpokladám obišli. Tiež sme očakávali, či sa náhodou nebude niekto venovať viacej v Bruseli. Našťastie sa tak nestalo. Takže venujme sa teraz," poznamenal štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus. 


A to sme sa chceli. Premiér dal opakovaný prísľub. "Teraz nebudem odpovedať na žiadne otázky, Viete čo? Dnes si dám k tomu v pohode tlačovku," povedal Matovič, no tlačovka sa ani v utorok nakoniec nekonala. "Tlačovečka k mojej diplomovke bude zajtra, asi ráno. Fčúleky idem chvíľu pospať, keďže som včera naposledy ráno takú činnosť páchal. Prepáčte a bruu," napísal na sociálnej sieti v statuse. 

K odchodu Danka vyzýval 

Igor Matovič, ešte ako opozičný politik patril k najhlasnejším kritikom a vyzývateľom na odchod vtedajšieho parlamentného predsedu Andreja Danka.
"Je nie len falošný kapitán, ale aj falošný doktor práv. Ak by ten človek nemal vyoperovanú hanbu už by dávno odstúpil," vyhlasoval v minulosti premiér. Dnes však sám čelí podobnému problému. No zdá sa, že on sám sa teraz z premiérskej stoličky sa aj napriek veľkým pochybnostiam dobrovoľne nechystá odísť. "Teraz sa ukazuje, že keď Igor Matovič na vysokej škole sa dopustil rovnakého prešľapu tak odstúpiť odmieta a zľahčuje svoje previnenie, že tak som zlodej - no a čo," dodala Benedikovičová. 

O čom to svedčí? Svedčí to o jeho charaktere.

Najčítanejšie správy