Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci odklepli kontroly ľudí, vracajúcich sa z červených zón, prostredníctvom lokalizácie telefónov
Zdielať na

Poslanci odklepli kontroly ľudí, vracajúcich sa z červených zón, prostredníctvom lokalizácie telefónov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci sa už tešia na prázdniny, a tak sa v stredu poriadne rozbehli. Do druhého kola posunuli sprísnenie trestov za týranie zvierat, ale aj ďalšie kolo zbraňovej amnestie, či zníženie veku odchodu do dôchodku pre ženy z ročníkov 1957 až 63. A definitívne prešiel zákon, ktorým chce vláda kontrolovať zodpovednosť Slovákov prichádzajúcich zo zahraničia na základe mobilov.

Ak prezidentka zákon podpíše, po návrate z rizikovej krajiny vám na mobilný telefón pípne SMS správa, že sa máte prihlásiť na vašom regionálnom úrade verejného zdravotníctva, čo platí i dnes. Opozícia ale opäť poukazuje na to, že by mohol byť tento zákon v rozpore s ústavou a zvažuje, že sa na ústavný súd obráti opäť. 

Nepomohli ani uistenia ministra dopravy o tom, že ÚVZ dostane od operátorov len zoznam telefónnych čísel bez osobných údajov. Robert Fico tak ako avizoval, za zákon nehlasoval a taktiež ďalšia časť opozície. Za bolo 83 poslancov, 37 proti, 12 sa zdržalo. "Zdôrazňujem, v žiadnom prípade sa nebude jednať o osobné údaje a v žiadnom prípade nebude Úrad verejného zdravotníctva disponovať s lokalizačnými údajmi," povedal minister dopravy Andrej Doležal.

"Budeme to podrobne sledovať, pretože pri takýchto zmenách zákonov veľmi často vládna moc skĺzava do zásahu do súkromia," uviedol podpredseda parlamentu Peter Pellegrini. "Principiálne nesúhlasíme a pripúšťame, že ak bude v tejto podobe schválený, opäť podáme návrh na ústavný súd a budeme žiadať pozastavenie účinnosti," informoval predseda strany Smer, Robert Fico.   

Bez kritiky opozície sa nezaobišla ani debata o zmene pravidiel pre voľbu generálneho prokurátora. Nielen preto, že stále bude mať možnosť uchádzať sa o funkciu aj neprokurátor, ale aj preto, že na poslednú chvíľu vládna koalícia ide meniť cez prílepok pravidlá aj pre špeciálneho prokurátora. 

"Či sa niečo s prokuratúrou má zmeniť alebo nemá zmeniť. Ale samozrejme, že sa má zmeniť. Za to sme asi všetci. Otázka je, akým procesom a či sa o tom vyvolá nejaká verejná diskusia alebo sa to bude takto potajomky robiť cez pozmeňovacie návrhy na výbore," povedal poslanec za Smer Boris Susko. 

"Čoho sa tak strašne bojíte? Veď my nehovoríme týmto návrhom, že ideme vybrať Jožka Mrkvičku za GP, schváľte nám to národná rada a hotovo. Vôbec nie. Jediné, čo robíme je, otvárame súťaž tak, aby sa tam mohli prihlásiť aj neprokurátori," vysvetlil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy