Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Krištúfková nakoniec bude splnomocnenkyňou. Bez nároku na odmenu
Zdielať na

Krištúfková nakoniec bude splnomocnenkyňou. Bez nároku na odmenu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslankyňa NR SR za hnutie Sme rodina Petra Krištúfková sa stala splnomocnenkyňou vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc. Návrh na jej vymenovanie na túto pozíciu na rokovanie vlády predložil minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina). Vláda síce najprv o tomto bode prerušila rokovanie, nakoniec však návrh schválila. Ide o nový post, vláda doteraz splnomocnenca pre túto oblasť nemala. Krištúfková bude funkciu vykonávať bez nároku na odmenu.

"Úlohou splnomocnenca bude najmä koordinácia plnenia úloh v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ktoré pre orgány štátnej správy, územnej samosprávy, mimovládne neziskové organizácie, ako aj iné subjekty vyplývajú z právnych predpisov a rozhodnutí vlády," uvádza sa v návrhu ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka. Splnomocnenec bude zabezpečovať pre vládu vypracúvanie návrhov a koncepčných materiálov v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ako aj posudzovať a pripomienkovať takéto materiály.

Nová splnomocnenkyňa vlády bude pôsobiť v rámci organizačnej štruktúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Jej sekretariát bude pozostávať z jedného pracovníka sekretariátu a jedného odborného pracovníka. "Splnomocnenec bude mať k dispozícii dve kancelárie v budove ministerstva a na služobné cesty mimo Bratislavy bude môcť využívať dispozičné vozidlo s vodičom ministerstva," uvádza sa v materiáli. Výdavky na činnosť splnomocnenca vrátane platových náležitostí sa budú financovať z rozpočtovej kapitoly rezortu práce a sociálnych vecí.

"Štát musí pomáhať koncepčne systematicky a dlhodobo," vyhlásila Krištúfková po rokovaní vlády. Inštitút splnomocnenca bude mať postavenie poradného orgánu a predstavuje platformu spolupráce medzi orgánmi štátnej správy, verejnej správy, akademickej obce, verejnosťou a inými subjektami. "Vymenovanie do tejto funkcie beriem naozaj s pokorou a s obrovským rešpektom," dodala Krištúfková.

"Ani som si ešte nevedel predstaviť, ako sa nám to zíjde,"​ reagoval na margo pomoci Krištúfkovej minister práce Milan Krajniak. Nemylsí si, že by tento post bol zbytočný a jej práca bude bez nároku na honorár. "Vnímam to tak, že ľudia si už veľmi často mňa práve spájajú s pomocou pre rodiny, čoho dôkazom je aj počet preferenčných krúžkov vo voľbách, kde som mala vyše 43 000. A ja si myslím, že toto je dosť silný mandát k tomu, aby som pokračovala v tom, čo robím piaty rok," uzavrela Krištúfková.

Nominácia Petry Krištúfkovej  na post splnomocnenkyne vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc mala byť predmetom koaličných rokovaní. Po dnešnom rokovaní vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková 

"Podobne ako Veronika Remišová, považujem za dôležité, aby pravidlá, ktoré súvisia s koaličnou zmluvou, a aby sa to, čo má byť predmetom koaličných rokovaní, na koaličných rokovaniach aj prediskutovalo. Mali sme za to, že toto malo byť predmetom koaličných rokovaní, ale nevetovali sme to a zdržali sme sa hlasovania," uviedla Kolíková. Na otázku, aký postoj chceli vyjadriť s Veronikou Remišovou svojím zdržaním sa hlasovania, však Kolíková neodpovedala.

Kolíková tiež povedala, že zvolenie novej splnomocnenkyne by rozdelila na dve časti. V rámci jednej nespochybňuje opodstatnenie mať splnomocnenca vlády pre podporu rodiny, na druhej strane sa však nechce vyjadrovať k personálnym nomináciám koaličných partnerov.

Na otázku, ako hodnotí, že vláda nakoniec schválila obsadenie tohto postu napriek výhradám strany Za ľudí, odpovedala, že nakoniec netrvali na tom, aby sa téma vrátila na koaličné rokovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy