Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V bezpečnostnej schránke Kajetána Kičuru našli zlaté tehličky za státisíce eur
Zdielať na

V bezpečnostnej schránke Kajetána Kičuru našli zlaté tehličky za státisíce eur

BRATISLAVA / U bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru v bezpečnostnej schránke našli zlaté tehly za státisíce eur. Národná kriminálna agentúra v rámci akcie "REZERVY" Kičuru zadržala doma ešte v apríli. Následne ho vyšetrovateľ obvinil a sudca o niekoľko dní na to rozhodol, že bude stíhaný väzobne.

Bývalý šéf hmotných rezerv Kajetán Kičura teraz čelí obvineniu z korupcie. Novou informáciou v celej kauze je, že mu policajti zadržali zlaté tehličky. Informoval o tom spravodajský web aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na viacero dôveryhodných zdrojov. Policajti mu teraz zaistili zlaté tehličky v hodnote asi pol milióna eur. Zlaté tehličky mali nájsť v jeho bezpečnostnej schránke. 

Informáciu neskôr potvrdila aj polícia. "V rámci akcie "REZERVY" v Bratislave vykonala zaisťovacie úkony, v rámci ktorých z bezpečnostnej schránky patricej osobe K.K. zaistila 20 ks zlatých tehál o hmotnosti 250 g. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť," informovala polícia. 

Ich hodnota by sa mala pri dnešných cenách zlata pohybovať mierne pod sumou štvrť milióna eur. Kičurov advokát o razii nepovedal viac, ako polícia.
"V predmetnej trestnej veci včera prebehli zaisťovacie úkony a to je všetko, čo v danom štádiu trestného konania môžem k veci uviesť," vyjadril sa Rastislav Palovič, obhajca Kajetána Kičuru. 

​Informácia o tom, že sa zlaté tehličky v nemalej hodnote našli u bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv dnes viacerých politikov prekvapila. Zatiaľ nevedno, ako ich pôvod policajtom vysvetlil. No už to, že ich mal, je podľa politikov nehorázne.

"Je to prekvapivé, že štatutár pre rezervy si robí doma rezervy v takomto rozsahu. Samozrejme ako ho máte vy, majú aj členovia vlády dôvodné podozrenie aj ja a ako ministerka spravodlivosti, že nadobudnutie majetku nemuselo súvisieť s legálnym príjmom ale je to výnos z trestnej činnosti," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

​"Je úplne zarážajúce, čo všetko sa dozvedáme o nominantoch strany Smer. A toto zrejme už bude vrchol ľadovca a už asi nikto neprekoná toto dno," povedal minister financií Eduard Heger. Premiér zadržanie a stíhanie bývalého riaditeľa štátnych hmotných rezerv považuje za svoj skalp. Zdá sa, že informácia o nájdenom zlate ho neprekvapila. "Kajetán Kičura sa stal symbolom sociálneho cítenia Roberta Fica a Petra Pellegriniho, Myslím si, že krásne to zvizualizoval," uviedol premiér Igor Matovič. "No zbohom... No tak vidíte, čo sa to z toho pána vykľulo. Ja som ho zdedil. Ak je to pravda, tak je to samozrejme obrovský škandál, ktorý treba odsúdiť a spravodlivo človeka potrestať," vyhlásil Peter Pellegrini. 

Nová vláda ho odvolala 24. marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla v utorok 21. apríla obvinenia voči Kičurovi za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Kičuru teraz stíhajú už dva mesiace väzobne. Rozhodnutie odklepol senát Najvyššieho súdu SR, ktorý zamietol sťažnosť obvineného voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu ako nedôvodnú.

NAKA v apríli zasahovala aj v dome otca Kajetána Kičuru, kde žije s nimi aj Kičurov brat. Z domu do policajného auta prešiel s ťažkosťami podopierajúc sa o barlu. Dôchodca mal pred vyšetrovateľom vysvetľovať 200 tisíc eur, ktoré sa objavili na jeho bankovom účte v čase keď jeho syn na začiatku pandémie nakupoval ochranné prostriedky pre štát.  

Kičurov syn si mal kúpiť dva byty za státisíce eur

20-ročný Krištof Kajetán Kičura sa stal vlastníkom dvoch bytov 17. a 18. marca 2020 s tým, že kúpnu zmluvu podpísal najneskôr 12. marca. Kičura mladší mal kúpiť byty v historickej budove v centre Bratislavy, kde sa ceny pohybujú v stovkách tisíc eur. 

Zaujímavosťou je, že na rovnakej adrese ako Krištof Kajetán Kičura je vlastníkom mezonetového bytu aj 83-ročný Rudolf Kičura.

V tejto súvislosti sa Kičura bránil, že jeho syn kúpil byty v Bratislave za jeho a manželkine peniaze. Kičura nakoniec povedal, že za byty dal sumu 200-tisíc eur. Odmietol tiež, že by pochádzali z nezákonných zdrojov. ich kúpe sa bude vyjadrovať už len pred vyšetrovateľom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy