Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Príliš drahý štadión? Cena Národného futbalového štadióna sa stala predmetom politického sporu
Zdielať na

Príliš drahý štadión? Cena Národného futbalového štadióna sa stala predmetom politického sporu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Národný futbalový štadión v Bratislave bol témou politických diskusií pred, počas i po skončení jeho výstavby. Opozícia vyčítala vláde, že si neustrážila cenu, za ktorú ho napokon odkúpi. V týchto dňoch sa priblížila k sto miliónom eur.

Tak, ako nikto od začiatku nespochybňoval, že Slovensko potrebuje Národný futbalový štadión, tak sa od začiatku ozývali hlasy, že konečná suma určite nebude konečná. Ale nikto si netrúfol povedať, o koľko sa ešte navýši.

Stačí malý návrat do minulosti, ktorý potvrdí, že aj politici by skôr uhádli výherné čísla. "Nemyslíme si, že by sme sa mali dostať nad úroveň 40-45 miliónov eur v celkových nákladoch tohto štadióna," uviedol ešte v roku 2015 vtedajší premiér Robert Fico. "Celkový finančný objem má okolo 75 miliónov eur, z toho štátny príspevok bude 27 miliónov," tvrdil už Fico v roku 2017. 

Dnes je jasné, že sa celková cifra výrazne priblížila k 100 miliónom, teda výrazne viac ako bol stanovený limit v zmluve so štátom. "Ivan Kmotrík postavil štadión a rozhodol sa ho v duchu zmluvy odpredať štátu, ale žiada navýšenie 24 miliónov eur. Vláda mu to nedávno schválila," vyhlásil odborník strany SaS pre oblasť športu Ivan Husár. 

Na čo SaS upozornila listom tak protimonopolný úrad, úrad pre verejné obstarávanie, ako aj Európsku komisiu. Zároveň skritizovala aj firmu, ktorá mala toto navýšenie ľudsky povedané odkontrolovať, či sa tak naozaj stalo. "KPMG neposkytne žiadnu mieru uistenia k získaným informáciám. Účelom tejto správy je výlučne sumarizácia a kategorizácia nákladov podľa ich povahy. Za toto si páni z KPMG vypýtali 1,4 milióna eur," upozornil predseda strany SaS Richard Sulík. 

KPMG TV JOJ zaslalo stanovisko, kde tieto obvinenia odmieta. Tvrdí, že spomínaná suma je celkovou odmenou za 5-ročné poradenstvo pre ministerstvo školstva a nie za jednu správu. "Za takmer päť rokov (54 mesiacov) sme vypracovali a vydali viac ako tri desiatky správ, ich aktualizácií a stanovísk. Tiež sme dodali posudky od externých špecializovaných stavebných a iných technických poradcov. Sadzba za služby KPMG bola 92 eur bez DPH/hodinu, čo je tiež verejne dostupný údaj," píše sa v stanovisku. 

Odborník SaS na šport však upozorňuje, že to najdôležitejšie sa aj tak odohrá na ministerstve školstva. "My sa obávame, že ministerka v týchto dňoch podpíše dodatok číslo dva, ktorý hovorí o navýšení ceny a Ivan Kmotrík dostane zhruba tých 98 miliónov eur," poznamenal Husár. 

Ministerstvo školstva však tvrdí, že ide o zbytočnú paniku."Strana Sloboda a Solidarita v rámci svojho predvolebného boja poskytuje klamlivé a zavádzajúce informácie. Ministerka školstva Martina Lubyová zdedila všetky tieto zmluvy týkajúce sa štadióna a prenecháva podpis kúpnej zmluvy na ministrovi školstva budúcej vlády," reagovala hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. 

"My sa teraz snažíme podniknúť kroky, aby to nestihli spackať do volieb," uzavrel Sulík. 

Dva roky a dva mesiace trvala výstavba tohto štadióna. Viac o výstavbe sa dozviete od prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy