Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spôsob volieb môže byť jednoduchší. Mladý študent informatiky, vie ako na to
Zdielať na

Spôsob volieb môže byť jednoduchší. Mladý študent informatiky, vie ako na to

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Väčšia prehľadnosť, rýchlejšie spočítavanie hlasov a predovšetkým podstatne nižšie náklady. Toto všetko by mohli a mali priniesť elektronické voľby. Na Slovensku je to stále hudba budúcnosti, no skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že by to mohlo fungovať aj u nás. Diplomant na Fakulte informatiky Slovenskej Technickej Univerzity prišiel na spôsob, ako na to.

Predstavte si, že v deň volieb nemusíte nikam ísť. Stačí si doma zapnúť počítač a prostredníctvom čítačky a občianskeho preukazu si vybrať svojich kandidátov. 

Tomáš v rámci diplomovej práce vyvinul systém založený na kvalifikovanom elektronickom podpise. Na jeho základe by sme mohli voliť aj cez počítač, prípadne mobil. "Vie práve zabezpečiť identifikáciu jednotlivých ľudí," vyjadril sa diplomat fakulty informatiky Tomáš Bujna. Teoreticky už dnes by mohlo takmer dva milióny občanov voliť elektronicky. 

Mohlo, ale tak skoro zrejme nebude. Systém je na svete, chýba však politická voľa. "Je to najcitlivejšia oblasť a nie je vyriešený spôsob tajnej voľby cez internet," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. "Anonymita, ktorá je za tou plentou vo volebnej miestnosti, je eliminovaná tým, že človek volí doma," podotkol Ivan Kűhn, vývojár v oblasti elektronického podpisovania

S elektronickým hlasovaním by sa preto mohlo začať vo volebných miestnostiach. Prínosov by bolo hneď niekoľko, nielen tých peňažných. "Finančné prostriedky na tieto voľby sú vyčlenené vo výške 12,6 milióna eur," pokračoval Lazarov. "Samotné hlasy sú zabezpečené šifrovaním a ich neskoršie pozmenenie je prakticky nemožné," poznamenal Kűhn, vývojár v oblasti elektronického podpisovania. "Spočítavanie hlasov by trvalo iba niekoľko minút a reálne riziko napadnutia takéhoto systému by bolo nulové," uviedol Tomáš. 

Voľby cez internet sú trend, na ktorý si však ešte počkáme. Aj po schválení príslušnej legislatívy bude voľba z obývačky iba jednou z možností. Podobne, ako je to v súčasnosti v Estónsku. Systém je vymyslený a uviesť ho do praxe by nemuselo trvať dlho. Ak na to budú mať politici chuť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy