Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zdvojnásobenie bankového odvodu prešlo parlamentom. Doplatiť na to môžu práve klienti bánk
Zdielať na

Zdvojnásobenie bankového odvodu prešlo parlamentom. Doplatiť na to môžu práve klienti bánk

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novela zákona o zdvojnásobení bankového odvodu parlamentom prešla. To znamená, že banky by mali od nového roka odviesť do štátnych finančných aktív o 144-miliónov eur viac. Tento krok kritizuje Európska centrálna banka. Podľa nej to môže negatívne zasiahnuť celý bankový sektor. Analytik zasa varuje, že na to doplatia aj všetci klienti. A kritika prišla aj zo strany guvernéra Národnej banky Slovenska.

"Ak niekto v parlamente za chrbtom vlastného ministra schvaľuje legislatívu, ktorá má vážne dopady na rozpočet. To sa mi nezdá fér," uviedol po schválení Peter Kažimír, guvernér NBS. "Vláda si strieľa do vlastného kolena a poškodzuje domácu ekonomiku. Pochopiteľne povedie to k rastu cien niektorých služieb. Slovenská banková asociácia už povedala, že sa obráti na ústavný súd," doplnil Stanislav Pánis, analytik J&T banky. Novelu ale ešte pred hlasovaním poslancov obhajovala štátna tajomníčka rezortu financií na výbore pre financie. "Ja môžem z tohto miesta iba apelovať na bankový sektor, aby sa správali aj morálne, aj zodpovedne," povedala Dana Meager, štátna tajomníčka ministerstva financií. 

Európska centrálna banka skritizovala tento návrh novely zákona s tým, že mu chýba poriadna dopadová štúdia. Proti sú aj opoziční poslanci. Podľa Mariana Viskupiča zo strany SaS, to môže byť pre menšie banky aj likvidačné. "Doplatia na to v prvom kroku banky, ktorým sa výrazne zvýšia náklady. A tie menšie banky, ktoré tu vytvárajú konkurenciu, lebo fungujú na low costovom systéme, tie budú mať existenčný problém," vyjadril sa Marián Viskupič, poslanec NR SR za SaS. "To, čo vláda R. Fica alebo teda P. Pellegriniho nám ako keby dala obedmi zadarmo, tak to vyberá z vrecka toho istého človeka. Vláda tým pláta tú obrovskú dieru, čo urobila do rozpočtu. "To, čo vláda R. Fica alebo teda P. Pellegriniho nám ako keby dala obedmi zadarmo, tak to vyberá z vrecka toho istého človeka. Vláda tým pláta tú obrovskú dieru, čo urobila do rozpočtu," povedal Jozef Rajtár, poslanec NR SR. "Toto opatrenie má aj rozpočtový kompenzačný charakter," dodala štátna tajomníčka. 

Novela spočíva v navýšení bankového odvodu z 0,2 percenta z hodnoty pasív bánk vykazovaných v súvahe na 0,4 s platnosťou aj na nasledujúce roky. Pritom od roku 2021 sa mal osobitný bankový odvod zrušiť. A okrem toho zisky bánk za posledné roky podľa analytika klesajú. "Takmer 40 percent zisku bánk pôjde práve do tohto fondu. Je to jedna nehoráznosť, ktorá nemá čo v trhovej ekonomike robiť," dodal Stanislav Pánis. 

Parlament riešil novelu o zdvojnásobení bankového odvodu v skrátenom legislatívnom konaní. Na to tiež padla vlna kritiky. Opoziční poslanci teraz dúfajú, že prezidentka Zuzana Čapútová túto novelu nepodpíše.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy