Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V utorok sa rozhodne o osude Martina Glváča. Andrej Danko potvrdil zvolanie mimoriadnej schôdze
Zdielať na

V utorok sa rozhodne o osude Martina Glváča. Andrej Danko potvrdil zvolanie mimoriadnej schôdze

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda NRSR Andrej Danko potvrdil, že sa uskutoční mimoriadne schôdza v utorok o 15:00, na ktorom sa bude rozhodovať o osude poslanca Martin Glváč.

Martin Glváč sa už vyše týždňa ukrýva za dverami podpredsedníckeho traktu, ktorý mu umožňuje i to, že do rokovacej sály a aj z nej ide mimo zásahu kamier a aj nepríjemných otázok novinárov. V pondelok tiež prišiel len na hlasovanie. Poslanci za Smer boli stále opatrní v tom, aké bude stanovisko strany, hlavne potom, ako súd pripustil komunikáciu z Threemy ako vierohodnú. "Súd vie, prečo to urobil a nech vyriekne, čo je tam trestuprávne. Ja by som nikdy nebol v koži pána Glváča," uviedol Juraj Blanár, poslanec NR SR za Smer-SD. "Aby sme niečo nepokazili, musíme si nad to sadnúť. Ja našťastie nie som v koži pána Glváča," povedal poslanec Dušan Jarjabek. "V každom prípade sa týmito otázkami budeme zaoberať a nájdeme riešenie, aby strana Smer naďalej požívala dôveru," tvrdí poslanec Ľubomír Petrák. 

Jeden z koaličných partnerov má ale tvrdší odkaz. "Arrivederci znamená, že odchádza a mali by odísť. Dúfam, že odíde sám, ináč máme aj my problém," povedal Béla Bugár, podpredseda NR SR. "Tak, ako som povedal, podpredsedovia NR SR sú nominanti politických strán, nie sú to moji podriadení, sú to všetko moji partneri, takže my sa k tomu nevyjadrujeme. A čo sa týka SNS, počkáme si na stanovisko na koaličnej rade," doplnil Andrej Danko, predseda NR SR. "Martin Glváč už dávno nemal byť podpredsedom NR SR, ale zrejme ego nepustí a má problém vzdať sa postu. Asi mu je funkcia bližšia ako koža na tvári," poznamenal Peter Pčolinský, poslanec NR SR za Sme rodina. "Potvrdilo sa, že je spolupracovníkom Mariana Kočnera a takýto človek nemôže zastávať post podpredsedu parlamentu," dodal poslanec Jozef Rajtár.

Opozícia v minulosti avizovala, že začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorej cieľom bude odvolanie Martina Glváča z postu podpredsedu NR SR. Už minulý piatok opozícia disponovala 30 podpismi. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič uviedol, že podpisy v piatok odovzdali v podateľni Národnej rady SR. Predseda parlamentu Andrej Danko mal schôdzu zvolať do siedmich dní. V pondelok potvrdil, že mimoriadna schôdza sa uskutoční nasledujúci deň o 15:00. 

Igor Matovič zverejnil zhruba 900 správ, ktoré si medzi sebou mali počas troch rokov posielať Marian Kočner a podpredseda parlamentu Martin Glváč. Naplnil tak svoje vyhrážky Glváčovi, že ak sa dobrovoľne nevzdá podpredsedníckej stoličky, celú komunikáciu poskytne médiám a verejnosti. "Toto je pohľad do toho ako mafia fungovala. Pohľad do toho ako je Martin Glváč súčasťou organizovaného zločinu, ktorý vedel o páchaní trestnej činnosti: Napomáhal týmto ľuďom, kryl to vybavoval," uviedol Matovič. 

​Z údajnej komunikácie, ktorá sa má datovať na roky 2014 až 2016 podla Matoviča vyplýva, že Glváč sa napriek jeho slovám s Kočnerom naďalej stretával a mali veľmi priateľský, ako aj obchodný vzťah. Naznačuje aj to, že Glváč, Kočner a bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze sa mali podľa Matoviča na spoločnom stretnutí dohodnúť na povýšení šéfa bratislavského daňového úradu Dušana Páteka na viceprezidenta finančnej správy. "Za odmenu, že zabezpečil vratky Ladislava Bašternáka. Glváč o tom vie," tvrdí Matovič.

Z komunikácie vzniká podľa Matoviča podozrenie napríklad aj na to, že Kočner nemal mať svojich ľudí iba na polícii, prokuratúre a súdoch, ale mal mať svojho favorita aj v Slovenskej informačnej službe. "Glváč prezradil tajomstvo Fedorovi Flašíkovi o tom, že si nominuje zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Vie o tom Martin Glváč a zistíme, že to bolo priamo s pomocou Martina Glváča. Martin Glváč nikde nezapiera, že sa na tom dohodli," uviedol Matovič. "V pôsobnosti Slovenskej informačnej služby nenastali žiadne personálne zmeny, ktoré by zodpovedali obsahu predmetnej údajnej komunikácie. Personálne obsadenie pozícií námestníkov riaditeľa SIS sa v dotknutom čase a ani následne totiž nemenilo," uvádza sa v stanovisku SIS. Podpredseda parlamentu pred kamery nevystúpil. Na sociálne sieti reagoval tým, že podá na Matoviča trestné oznámenie. Polícia sa k verifikovaniu, či vyvráteniu správ zatiaľ nevyjadrila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy