Skoro jasno
16°
Bratislava
Na poslancov čakalo 40 návrhov zákonov. Okrem iného sa malo hlasovať aj o reforme zdravotníctva
Zdielať na

Na poslancov čakalo 40 návrhov zákonov. Okrem iného sa malo hlasovať aj o reforme zdravotníctva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Netradične už v pondelok začal rokovať parlament. Keďže poslanci nehlasovali od stredy minulého týždňa, čakalo na nich takmer 40 návrhov zákonov. Okrem iného sa malo hlasovať aj o reforme zdravotníctva.

Momentálne to vyzerá tak, že ministerka Kálavská nemá stále istú podporu pre stratifikáciu nemocníc ani vo vládnej koalícii, a to môže byť aj jeden z dôvodov prečo tesne na začiatku hlasovania boli tieto body preložené na budúcu parlamentnú schôdzu. To znamená, že sa hlasovať o stratifikácii, ale ani o povinnom očkovaní detí, ktoré chcú ísť do materskej školy nebude. Poslanci Smeru sa ale na chodbách vyjadrovali, že by za stratifikáciu zahlasovali. "Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská bojovala za stratifikáciu a hľadala podporu pre túto reformu naprieč celým či už odborným alebo politickým spektrom. Do dnešného dňa sa pani ministerka snažila hľadať podporu pre zákon. Šéfka rezortu zdravotníctva bola požiadaná o stiahnutie zákonov niekoľko minút pred hlasovaním, nakoľko jej bolo oznámené, že nie je dostatočná politická podpora tohto legislatívneho návrhu. K bližším podrobnostiam sa Andrea Kalavská vyjadrí zajtra," informovala hovorkyňa Zuzana Eliášová. 

 Poslanci mali takmer 40 návrhov zákonov a už na začiatku hlasovania bolo zrejmé, že bude problém, lebo sa objavil veľmi dlhý pozmeňovací návrh poslankyne Kucianovej zo strany SNS. Viacerí poslanci boli prekvapení, keďže sa hovorilo o minimálnych dôchodkoch v rámci zákona o cestnej premávke. Tento zákon nakoniec ani nebol dohlasovaný, pretože vznikol zmätok.

Čo sa týka ďalších návrhov, poslanci odhlasovali aj napriek drobným zmätkom. Stále je otvorená otázka, čo bude s Martinom Glváčom, podpredsedom NR SR za stranu SMER, keďže zatiaľ sa strana definitívne nevyjadrila, či vo funkcii ostane alebo či sa sám rozhodne odísť, keďže už od minulého týždňa sa šepkalo, že by mal. Parlamentnú schôdzu ráno neviedol, požiadali vraj o zástup opozičného podpredsedu NR SR. Na hlasovaní sa ale objavil a špekuluje sa o tom, kedy bude mimoriadna schôdza s jediným bodom programu, a to práve odvolávaním Martina Glváča. 

Keďže sa nedodebatovalo o predĺžení moratória na 50 dní, zrejme to už v pondelok poslanci nestihnú a povráva sa, že mimoriadna schôdza by mohla byť možno zajtra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy