Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jankovskú a Harabina zrejme čaká disciplinárne konanie. Navrhol ho minister Gál
Zdielať na

Jankovskú a Harabina zrejme čaká disciplinárne konanie. Navrhol ho minister Gál

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister spravodlivosti Gábor Gál podal v pondelok návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni Monike Jankovskej a sudcovi Štefanovi Harabinovi. V oboch prípadoch aj uviedol dôvody svojho rozhodnutia.

Minister Gál podal návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni Krajského súdu v Bratislave Monike Jankovskej a sudcovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi.

Dôvodom podania návrhu na disciplinárne konanie voči Jankovskej je porušenie povinnosti sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti a to po celý čas trvania funkcie sudcu. Minister spravodlivosti SR má za to, že predmetný disciplinárny návrh nie je v rozpore s prípadným trestným konaním. Prípadné trestné konanie by sa mohlo vzťahovať na iné skutky sudkyne.

V prípade Harabina podal minister spravodlivosti návrh na disciplinárne konanie pre jeho aktívnu politickú činnosť, ktorá je v rozpore so zákonnou povinnosťou sudcu.

Štefan Harabin začiatkom októbra oznámil, že v najbližších parlamentných voľbách bude kandidovať ako líder strany Vlasť. Založiť stranu sa rozhodol zrejme aj z toho dôvodu, že ako prezidentský kandidát v tohtoročných voľbách neuspel. Pokiaľ bude súčasťou kandidačnej listiny strany, automaticky mu zanikne výkon povolania sudcu. Rozhodli o tom totiž poslanci Národnej rady SR novelizáciou zákona o sudcoch a prísediacich, ktorý dostal aj označenie Lex Harabin. V prípade, že sa sudcovia budú uchádzať o dôveru občanov v parlamentných voľbách alebo vo voľbách do európskeho parlamentu, nebude im už stačiť dočasné pozastavenie výkonu povolania. Mandát im automaticky zanikne. 

Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy