Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico schvaľuje zvýšenie minimálnej mzdy na 580 eur. Žiada ale diskusiu medzi koaličnými partnermi
Zdielať na

Fico schvaľuje zvýšenie minimálnej mzdy na 580 eur. Žiada ale diskusiu medzi koaličnými partnermi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda Smeru-SD Robert Fico uvítal rozhodnutie vlády, zvýšiť minimálnu mzdu na 580 eur. Ocenil aj aktívnu úlohu premiéra Petra Pellegriniho, ktorý dal o návrhu na vláde hlasovať. Ministri SNS a Andrej Danko totiž nesúhlasili so zvýšením, ak sa nepomôže aj podnikateľom, na ktorých to bude mať dopad.

"Strana SMER – SD trvalo zdôrazňuje význam nárastu minimálnej mzdy a počas svojho pôsobenia vo vláde minimálnu mzdu viac ako zdvojnásobil. Strana SMER – SD rovnako verí, že Národná rada Slovenskej republiky schváli zákon garantujúci minimálnu mzdu na úrovni najmenej 60% priemerného zárobku, čím by sa vylúčili akékoľvek kontroverzie medzi sociálnymi partnermi a koaličnými stranami," uviedla strana Fica v stanovisku. 

Ako sa vyjadril Ján Mažgút, hovorca Roberta Fica, predseda strany bude ešte vyžadovať diskusiu medzi koaličnými partnermi pre zvýšenie minimálnej mzdy.  "Včerajšie rozhodnutie vlády SR o zvýšení minimálnej mzdy na 580 eur – na základe návrhu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera – nebolo v rámci vládnej koalície nikdy spochybňované. Rozhodnutie vlády SR je konečné a vládna koalícia nemá žiadny dôvod sa ním zaoberať," píše sa ďalej v stanovisku Smeru. 

Andrej Danko po rokovaní vlády vyhlásil, že premiér Peter Pellegrini porušil koaličnú dohodu. Dôvodom je, že na vláde dal hlasovať o návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy napriek tomu, že ministri SNS boli proti. Podľa slov predsedu strany a NR SR Andreja Danka nejde o to, že by zvýšenie nechceli, no je potrebné myslieť aj na podnikateľov a dopady, ktoré ich ovplyvnia. SNS sa snaží správať rozpočtovo korektne. Premiér Peter Pellegrini dal tak o návrhu hlasovať, národniari sa ale hlasovania zdržali. "Odkedy som vo vláde nepamätám si, že by vláda hlasovala. Doteraz ani Fico ani Pellegrini žiadnu tému nesilili, vždy ju odložili," vyjadril sa na tlačovej konferencii po schválení návrhu vládou Danko. 

"Požiadal som Pellegriniho, aby zodpovednejšie pristupoval a schvaľoval minimálnu mzdu. Na druhej strane prečo nemať aj vyššiu minimálnu mzdu. Podnikateľom ale treba povedať, že ideme znižovať dane, pomôcť im rôznymi motiváciami, a to nie len firmám ako je U.S. Steel ale napríklad aj Podbrezová a iným slovenským spoločnostiam," povedal ďalej Danko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy