Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na rokovanie vlády prišla ministerka pripravená, no odišla s dlhým nosom
Zdielať na

Na rokovanie vlády prišla ministerka pripravená, no odišla s dlhým nosom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rokovanie vlády dnes prinieslo zaujímavú novinku. Premiér nariadil ministrom, aby si dobre rozmysleli, čo chcú na rokovanie predložiť takto pred koncom volebného obdobia. Azda najviac sa čakalo, ako to dopadne s reformou nemocníc. Ministerka prišla pripravená, no odišla takpovediac s dlhým nosom.

10 hodín ráno, úrad vlády. Ministerka zdravotníctva s úsmevom na tvári po boku svojej hovorkyne vstupuje do budovy. Čakalo sa vyjadrenie, či stratifikácia nemocníc bude alebo nebude. "Ja som ju už včera poslala," potvrdila Andrea Kalavská. V oficiálnom programe to však nebolo. Rokovanie vlády začal premiér prekvapivo. O zákonoch sa nebude rokovať. Schvaľovať sa bude niečo iné. "Dokumenty nelegislatívneho charakteru," povedal Peter Pellegrini. 

Čiže len personálne zmeny v úradoch, rôzne správy a informácie. Či to ministrov prekvapilo, nevedno. Viacerí totiž odišli ešte predtým, než to premiér oznámil médiám. Dodal však, že chce najneskôr zajtra koaličnú radu. "Aby sme si prešli spoločne celý ten zoznam návrhov z jednotlivých ministerstiev a dohodli sa, ktoré zákony predsa len ešte na najbližšiu schôdzu národnej rady vláda predloží," dodal Pellegrini.

Po vášnivej debate odišla zadným vchodom 

Nechce totiž krátko pred voľbami narýchlo prijímať zásadné zákony, ale len tie, ktoré ešte majú zmysel. Ministri teda majú do piatku, kedy bude znovu rokovanie vlády, vybrať len to najpodstatnejšie. Ministerka s premiérom vášnivo niekoľko minút po rokovaní debatovala. Lenže potom potichu zadným vchodom napriek sľubu odišla. "Nestalo sa nič, pravdepodobne videla, že keď som teraz tu ja, že zaujímam teda asi vašu pozornosť a potrebovala ísť preč," skonštatoval Pellegrini. 

Stratifikácia nemocníc je ale tŕňom v oku Roberta Fica, čo jej spôsobuje nemalé problémy. Premiér stojí za ňou, predseda Smeru nie. V hre je teda plán B. "Aby aspoň táto prvá fáza zberu údajov, definovanie nejakých kvalitatívnych parametrov, sa spustila bez potreby parlamentu, pretože ja som presvedčený, že na tú prvú fázu sme to schopní urobiť aj bez zákonu," poznamenal premiér. 

Stratifikácia by predsa len mohla prejsť 

Ministerka napokon po hovorkyni odkázala, že po rokovaní vlády neprišla, lebo nič nové sa neudialo. Platí, že presviedčanie predsedov strán v parlamente sa skončilo. "Väčšina z nich vyjadrila podporu stratifikácii. Aktuálne čakáme na výsledok koaličnej rady, s tým, že v nadväznosti na to sa potom príjmu rozhodnutia, akým spôsobom by boli tieto zmeny prijaté do praxe," približuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Opozícia teda nie je apriori proti. Odporcom tak zostáva predseda Smeru a tým pádom zatiaľ aj predseda SNS. "My to podporíme," pridal sa predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Ministerka zdravotníctva teda stále vidí šancu, že by stratifikácia nemocníc mohla prejsť v parlamente. Či sa tam naozaj dostane, sa definitívne dozvieme najneskôr v piatok po vláde.

Podpredseda strany Juraj Blanár pre TV JOJ v stredu pripustil, že líder kandidátky Smeru bude mať premiérske ambície. V utorok premiér Peter Pellegrini uviedol, že predseda strany Robert Fico čoskoro kandidátku predstaví. Robert Fico v pondelok odmietol komentovať informáciu, ktorou disponovala TV JOJ, že jednotkou by mal byť Peter Pellegrini. 

Súvisiace články