Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zákon o interupcii neprešiel o jeden hlas. Bugár nechtiac hlasoval proti
Zdielať na

Zákon o interupcii neprešiel o jeden hlas. Bugár nechtiac hlasoval proti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente tentokrát dominoval najmä zákon o umelom prerušení tehotenstva, o ktorého návrhoch poslanci hlasovali. Ani jeden zo štyroch návrhov opozície ale nakoniec neprešiel. Na stole tiež mali ďalší zákon z dielne opozície o zdravotných kompenzáciách. Po novom bude medzi diagnózy zaradený aj Aspergerov syndróm. Posledným bodom rokovania mala byť aj mimoriadna schôdza na odvolanie premiéra Pellegriniho. Druhé odvolávanie sa ale nakoniec diať nebude.

Podpredseda Národnej rady SR a predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár sa v stredu v parlamente ospravedlnil poslancom z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorí do parlamentu predložili novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva. V nej navrhovali, aby sa žene, ktorá požiada o utajený pôrod, priznal nárok na nemocenské už od 21. týždňa tehotenstva.

Okrem toho chceli zaviesť tehotenský príspevok od 12. týždňa tehotenstva až do odchodu na materskú dovolenku. „Pri hlasovaní som sa pomýlil. Chcel som hlasovať za tento návrh, pretože bol podľa mňa dobre prepracovaný,“ povedal v pléne Bugár. Ak by predseda Most-Híd hlasoval za, novela zákona by prešla do druhého čítania, keďže jej chýbal jeden hlas.

Jozef Lukáč a Milan Krajniak z opozičného hnutia Sme rodina – Boris Kollár chceli zaviesť podmienku, že ak chce žena ísť na interrupciu, tak by ju mala podstúpiť ešte pred siedmym týždňom tehotenstva, teda pred prvým tlkotom srdca plodu, ktorý je potrebné potvrdiť výsledkom ultrazvuku.

Kotlebovci navrhovali skrátenie lehoty na vykonanie umelého prerušenia tehotenstva zo súčasných 12 týždňov na osem týždňov. Novela zákona o umelom prerušení tehotenstva od poslanca Richarda Vašečku mala zlepšiť ochranu práva na život nenarodených detí tým, že zruší možnosť umelého potratu na požiadanie, avšak súčasne ponechá z tejto ochrany výnimky, ktoré väčšina spoločnosti považuje za dôvodné. 

Ďalšie odvolávanie premiéra Pellegriniho nebude 

Návrh opozície  vysloviť nedôveru Pellegrinimu bol posledným bodom stredajšieho rokovania. Mimoriadna schôdza sa ale opäť konať nebude. Štyria poslanci hnutia Sme rodina a šiesti poslanci OĽaNO vzali späť svoje podpisy spod návrhu na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho. 

Prvá mimoriadna schôdza k odvolaniu premiéra sa konala 13. septembra. Opozícii sa totiž nepáči, ako sa premiér postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej.  

Kompenzácia pre ŤZP 

Do druhého čítania sa dostal aj návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne opozície-  od nezaradenej poslankyne Sone Gaborčákovej. Novela zákona má odstrániť znevýhodnenia nastávajúce v aplikačnej praxi, s ktorými sa stretávajú fyzické osoby s ŤZP, prípadne rodičia týchto osôb, najmä fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím trpiace autizmom alebo Aspergerovým syndrómom. Opozičná poslankyňa navrhovala napríklad zmeniť percentuálnu mieru funkčnej poruchy pri zdravotnom postihnutí – poruchách psychického vývoja detí, pervazívnych vývinových poruchách (napr. autizmus), doplniť Aspergerov syndróm ako komplexnú poruchu a k duševným poruchám a poruchám správania navrhuje zaradiť okrem autizmu aj Aspergerov syndróm. Za posunutie novely zákona do druhého čítania hlasovalo 74 poslancov, proti boli štyria poslanci a hlasovania sa zdržalo 61 zákonodárcov.

Podľa novely zákona sa má zaradiť autizmus a Aspergerov syndóm medzi zdravotné postihnutia na priznanie parkovacieho preukazu. Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s opotrebovaním šatstva a bielizne by sa mal priznať aj fyzickým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorým sa poskytuje celoročná pobytová sociálna služba. Suma mesačného peňažného príspevku na opatrovanie pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ŤZP by sa mala zjednotiť bez ohľadu na to, či sa fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím poskytuje ambulantná forma sociálnej služby. Poslankyňa Gaborčáková tiež navrhuje spresniť definíciu opatrovania na účely priznania peňažného príspevku na opatrovanie.

Voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR 

Na programe parlamentu bude poobede aj voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, k čomu bola zvolaná aj koaličná rada. Poslanci musia zvoliť štyroch kandidátov. "Na koaličnej rade prejednáme spôsob voľby. Smer vie, že my sme za verejnú voľbu. Obdobné stanovisko má aj Most-Híd. Smer-SD má rôzne názory," uviedol Danko s tým, že chce, aby sa táto spoločenská trauma už skončila. "Urobím všetko preto, aby bol ústavný súd funkčný," dodal. Rozprava k voľbe sudcov sa má začať o 14:00, voľba bude po hlasovaní o 17:00. Ak by došlo k opakovanej voľbe, tá sa potom uskutoční pravdepodobne vo štvrtok o 11:00. 

Parlament volil v tomto roku ústavných sudcov už v štyroch dvojkolových voľbách, pričom zvolil 14 kandidátov. Časť z nich už exprezident Andrej Kiska vymenoval vrátane nového predsedu Ivana Fiačana. Zvyšné zvolené mená čakajú na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej. 

Viac o kandidátoch na ústavných sudcov sa dozviete v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy