Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Milión eur a nové pracovné miesta pre okres Poltár. To je výsledok dnešného výjazdu vlády
Zdielať na

Milión eur a nové pracovné miesta pre okres Poltár. To je výsledok dnešného výjazdu vlády

Google News Button Sledovať správy

KOKAVA NAD RIMAVICOU / Milión eur pre občianske združenia, športové kluby, cirkevné projekty a na rekonštrukcie. Tento balík peňazí si po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády rozdelia obce a mestá v okrese Poltár. Peniaze pôjdu na rekonštrukcie kultúrnych domov či škôl. Rekonštruovať sa napríklad budú dva stredoškolské internáty pre vyše 600 študentov, ktoré poslúžia aj na ubytovanie športovcov počas Olympiády mládeže v roku 2021.

Po letnej prestávke sa vláda stretla v Kokave nad Rimavicou, pre okres Poltár rozdelili milión eur. "Začíname ďalší cyklus výjazdových rokovaní vlády, tu sme už na 27 výjazdovom zasadnutí od nástupu tejto vlády," hovorí predseda vlády Peter Pellegrini. Kokava je najväčšia obec v okrese a aj tu trápi ľudí nedostatok práce.

V okrese Poltár je zhruba 9,5 percentná nezamestnanosť. "Našim hlavným cieľom, keď sme prijímali akčný plán pre okres Poltár, bolo vytvoriť do roku 2020 750 nových pracovných miest. S potešením môžem skonštatovať, že už k 30 júnu 2019 bolo vytvorených 501," približuje Pellegrini. 

Okres sa takpovediac zobudil a spomedzi najmenej rozvinutých okresov výrazne naštartoval čerpanie prostriedkov. "Tento okres je špecifický v tom, že to výrazne čerpanie regionálneho príspevku aj európskych peňazí začal najmä v poslednom roku a takisto novo-vytvorených pracovných miest bolo najviac za posledný rok. Čerpanie regionálneho príspevku sa zvýšilo o 270 percent oproti čerpaniu z predchádzajúcich rokov," skonštatoval Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. 

Chudoba postupne klesá

"Tá chudoba a počet ľudí, ktorí sú niekde pod tou hranicou, tu poklesla. V septembri 2016 sme mali 1 174 poberateľov v hmotnej núdzi v okrese Poltár, k dnešnému dňu je to 692," poznamenal minister práce Ján Richter. 

Z balíka peňazí, odklepnutého pre poltársky okres, pôjde najviac do Málinca. Za 105 tisíc budú rekonštruovať kultúrny dom. A Kokava dostane 95 tisíc na chodníky a cesty. Celkovo podporili 43 projektov.

Zuzana Čaputová: Spravodlivosť na Slovensku bola tovarom a istí ľudia si ju dokázali pre seba kúpiť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy