Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Politické strany sa chystajú na súboj o hlasy. Otázne stále je, kto bude jednotkou Smeru-SD
Zdielať na

Politické strany sa chystajú na súboj o hlasy. Otázne stále je, kto bude jednotkou Smeru-SD

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlamentné voľby by mali byť zhruba o sedem mesiacov a politické strany sa už pripravujú na súboj o hlasy. V piatok sa vyjasnilo, že lídrom koalície strán Progresívne Slovensko a Spolu, a teda aj kandidátom na premiéra bude Michal Truban.

Progresívci a Spolu sú na víťaznej vlne a chcú v tom pokračovať - vyhrali eurovoľby, z ich tábora pochádza prezidentka Čaputová či bratislavský primátor Vallo, stúpajú v prieskumoch. "Predovšetkým ja budem chcieť ľuďom povedať to, že tá šanca na zmenu tu je, naozaj, že po 30 rokoch môžu dôjsť veľké zmeny a Slovensko pomerne rýchlo posunúť dopredu," vyhlásil Michal Truban, predseda strany Progresívne Slovensko. 

Predseda strany Spolu Miroslav Beblavý sa stal programovým šéfom tejto koalície a je kandidátom na podpredsedu vlády pre reformy a ministra financií. "Tak, aby sme boli najlepšie pripravená strana do volieb, a aby sme hneď po voľbách mohli túto zmenu realizovať," podotkol. 

PS a Spolu k sebe na spoluprácu stále prizývajú vznikajúcu stranu exprezidenta Kisku, tá však jasnejšie slovo povie po svojom ustanovujúcom kongrese. Hoci väčšina strán ešte neoznámila mená svojich lídrov, nateraz sa očakáva, že svoje partaje do volebného súboja povedú Kotleba, Kollár, či Danko. OĽaNO asi opäť bude z posledného miesta kandidátky viesť Matovič, no a čaká sa na rozhodnutie Smeru, či jednotkou bude Fico, alebo Pellegrini. Jasné je už to, že lídrom KDH bude Hlina a SaS opäť z čela potiahne Sulík. 

"Budeme súčasťou zmeny, ktorá sa blíži, cítiť to vo vzduchu, je to tu, treba vydržať ešte niekoľko mesiacov," skonštatoval Richard Sulík. "KDH má na to, aby mohlo ísť samostatne," vyhlásil Alojz Hlina. 

Maďarská menšina bez zastúpenia v NR SR?

Hektická situácia je na juhu, lebo maďarskej menšine hrozí, že nebude mať zastúpenia v parlamente. Hoci Most- Híd a SMK sa veľmi nemusia, predsa len rokujú a hľadajú optimálne riešenie. "Pre našu roztrieštenú komunitu je to vážna otázka, ale ideme ďalej a myslím, že nájdeme tú cestu," povedal predseda SMK József Menyhárt.

Definitívne zloženie kandidátok, ako aj to, ktoré strany napokon budú kandidovať, budeme poznať asi niekedy na prelome októbra a novembra. "Skôr vidím to, že politická scéna sa môže veľmi výrazne rozdrobiť a parlamentné voľby môžu dopadnúť patom, a bude veľmi problematické vyskladať nejakú zmysluplnú vládnu koalíciu," dodal Erik Tomáš zo strany Smer-SD.

 Kauza  Fico vs. Kiska pokračuje. Expremiér tvrdí, že vydieranie Kisku je blbosť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy