Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia obvinila z výtržníctva sedem futbalových chuligánov. Masky a kukly sťažujú vyšetrovanie
Zdielať na

Polícia obvinila z výtržníctva sedem futbalových chuligánov. Masky a kukly sťažujú vyšetrovanie

BRATISLAVA / Bratislavská polícia po stredajšej bitke medzi futbalovými chuligánmi z Poľska, Holandska a Bulharska, obvinila iba sedem mužov. Všetko cudzincov, ktorí v centre mesta ničili aj zariadenie tamojších podnikov. Je veľmi pravdepodobné, že si práve takúto bitku dopredu naplánovali. Upozorňujeme, že zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Zábery zo stredy, ako vo večerných hodinách skupina mužov ničí stoly a stoličky kaviarní v centre mesta, stále analyzujú policajní vyšetrovatelia. Podľa nich dokázali identifikovať siedmich bitkárov, ktorí sú členovia futbalových hooligans. Bitka, ktorá trvala viac ako 10 minút bola pouličným bojom medzi poľsko-holandskými chuligánmi, ktorí v skupine asi 100 mužov zaútočili na bulharských chuligánov hlásiacich sa k tímu Levski Sofia. Tých malo byť približne 40.

Polícia následne obvinila sedem mužov z výtržníctva. "Štyri osoby boli z Holandska a tri osoby boli z Poľska," potvrdila Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ Bratislava. Tých polícia zrejme dokázala identifikovať podľa získaných videozáznamov priamo z bitky. Ostatní útočníci mali masky, kukli, kapucne alebo si tváre maskovali šatkami. Prokurátor ich pošle pred sudcu po tom, ako od vyšetrovateľa obdrží spisové materiály. "V prípade preukázania viny pred súdom, hrozí obvineným v súlade s trestným zákonom trest odňatia slobody na tri mesiace až šesť rokov," dodala Lucia Mihalíková.

Podľa člena bratislavského ultras si bitku zahraniční futbaloví chuligáni dopredu dohodli tak, aby sa úspešne vyhli polícii. "Oni boli dohodnutí, a to mali predpovedať. Keď im na štadióne sedí 30 Poliakov a ostaní sú v meste. Keď hrá Slovan - Trnava, zavrú celé mesto," objasnil jeden z členov ultras.

Fanušíkov Krakovie, ktorí opúšťali hlavné mesto, boj medzi znepriateľenými chuligánmi neprekvapil. Skôr naopak.

Hovorkyňa potvrdila, že vyšetrovateľ dal previezť 7 osôb do cely predbežného zadržania na Račianskej ulici v budove Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky. Ostatné osoby prepustili na slobodu. "Dnešným dňom bolo postupom podľa § 206 odsek 1 Trestného poriadku vznesené obvinenie 7 osobám za prečin výtržníctva. Obvinení boli v danom procesnom postavení aj vypočutí. Zvyšné osoby boli zo zadržania prepustené, nakoľko dôkazná situácia neumožňovala spomínaný procesný postup uplatniť aj voči nim. V súčasnosti očakávame sfinalizovanie skráteného vyšetrovania po procesnej a aj administratívnej stránke, pričom zatiaľ prokuratúre nebola odovzdaná žiadna zadržaná osoba so spisom na ďalší postup," informoval prokurátor Matej Izakovič.

Svedkovia bitky: Rozbíjali všetko, čo im prišlo pod ruky

V priebehu niekoľkých minút sa na Ventúrskej ulici objavili desiatky futbalových fanúšikov a začali rozbíjať všetko, čo im prišlo pod ruky. "Zrazu sme počuli krik, nejaké rany a potom sme videli veľkú skupinu ľudí v kuklách so zahalenou tvárou ako bežali našim smerom, tak mi kamarátka vravela, aby sme sa šli rýchlo schovať,"povedala svedkyňa udalosti. "Rýchlo všetci utekali dovnútra, niektorí si nestihli ani veci zobrať, ostali tam na stoloch. Začali tam potom hádzať stoly do vzduchu, stoličky, dymovnice, slzný plyn, tak sme všetci utekali, no boli sme tam zabarikádovaní," uviedla ďalšia svedkyňa.

 "My sme sedeli neďaleko, počuli sme prvý výbuch, druhý výbuch a nejakých 10 až 15 minút na to išli kukláči," uviedol svedok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy