Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Voľba ústavných sudcov rozdeľuje koalíciu. Danko tvrdí, že prispôsobiť sa musí aj prezidentka Zuzana Čaputová
Zdielať na

Voľba ústavných sudcov rozdeľuje koalíciu. Danko tvrdí, že prispôsobiť sa musí aj prezidentka Zuzana Čaputová

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nekonečná téma voľby ústavných sudcov pokračuje a stále viac rozdeľuje aj koalíciu. V nedeľu v diskusnej relácii Andrej Danko uviedol, že prispôsobiť sa musia všetky strany. Teda členovia koalície, ale aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ak sa tak nestane, ústavný súd bude naďalej neúplný. Opozícia sa ale obáva, že do volieb to už nestihnú a bude to riešiť nová vláda.

"Keď tí traja chlapi tam sú neschopní sa dohodnúť, tak to začnú hádzať na ženu. Mne to pripadá nepravdivé, aj nedžentlmenské. Podľa všeobecnej zhody ústavných právnikov má pani prezidentka počkať, kým bude mať celý zoznam. Čo aj robí," vyjadril sa nezaradený poslanec NR SR (SPOLU) Miroslav Beblavý.  "Ja som povedal, že urobím všetko preto, teraz sme sa tomu venovali strašne veľa," poznamenal predseda NR SR Andrej Danko. Tvrdú kritiku už neskrýva ani ďalší koaličný člen. "Za ústavných sudcov niektorí, nie že guľu si zaslúžia, ale prepáčte za výraz, do gúľ si zaslúžia," vyhlásil Béla Bugár (Most-Híd). 

Strana Smer sa ale bráni, že oni postupovali podľa dohody. "Hlasovanie prebehlo systémom dohody poslaneckého klubu strany Smer-SD, ktorá znela, že sa budú voliť piati kandidáti na ústavných sudcov," vyjadril sa hovorca strany Ján Mažgút. "Oni narábajú so štátom ako s hračkou, ktorú si rozbijú, len aby jeden nad druhým vyhrali. A nie ako so základnou ústavnou inštitúciou, ktorú tu potrebujeme," pokračoval Beblavý.

Kto porušil dohodu koaličných strán je záhada

Andrej Danko aj Béla Bugár už po opakovanom zlyhaní pri voľbe ústavných sudcov, trvajú na ich verejnej voľbe. Tá bola ale pred pár mesiacmi tiež dôvodom na spor. Teraz je problém to, že pri tajnej voľbe nevedia odhaliť, kto porušil dohodu koaličných strán. "Povedal som, že tá voľba musí byť verejná a už každý musí niesť zodpovednosť za svoje hlasovanie. A nech potom ľudia valcujú tých, ktorí nebudú chcieť zvoliť ústavných sudcov," povedal Danko. 

Opozícia sa ale odvážila vinníka pomenovať. "Smer tam zostáva vylučovacou metódou. Majú nejakú taktiku, nech ju prezradia akú," povedal predseda KDH Alojz Hlina. "Jeden pán sa tu správa ako malý chlapec na pieskovisku, ktorému teda niekto zobral hračku, a je to Robert Fico," vyhlásil Igor Matovič, líder OĽaNO. Strana Smer ale ako jediná trvá na tajnej voľbe. "Ja pevne verím, že parlament zotrvá na tajnej voľbe, pretože je to základom demokracie demokratických prejavov," uviedol Róbert Madej, poslanec NR SR za Smer. 

Či sa podarí na piatej voľbe v septembri navoliť potrebný počet kandidátov na ústavných sudcov je teraz otázne. Dovtedy by ale mala koalícia túto situáciu vyriešiť a najmä dôjsť k zhode. "A pokiaľ ide o septembrovú voľbu rovnako dúfam, že bude posledná," dodal Madej. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s voľbou kandidátov na sudcov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy