Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SIS: Na Slovensko sa snažia dostať agenti ruských tajných služieb. Podľa Danka to nesmie narušiť naše vzťahy
Zdielať na

SIS: Na Slovensko sa snažia dostať agenti ruských tajných služieb. Podľa Danka to nesmie narušiť naše vzťahy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Oslabovanie verejnej podpory členstva v Európskej únii a severoatlantickej aliancii, či snaha ruských tajných služieb dostať sa do slovenských najvyšších bezpečnostných štruktúr a štátnej správy. Tieto znepokojujúce informácie prináša odtajená časť výročnej správy Slovenskej informačnej služby, ktorú koncom týždňa za zatvorenými dverami prerokovali poslanci Národnej rady. Podľa časti opozície majú ruskí špióni zastúpenie aj v slovenskom parlamente.

To, čo si zahraničné spravodajské vrabce čvirikajú už niekoľko rokov, potvrdila aj Slovenská informačná služba. Vo svojej výročnej správe konštatuje, že ruská spravodajská služba sa snaží infiltrovať do našich najvyšších štátnych orgánov. "To, že Ruská federácia sa snaží infiltrovať do mocenských, ekonomických, silových zložiek Slovenskej republiky bolo v správach SISky niekoľko posledných rokov. To, čo je teraz nové je, že tá informácia sa dostáva aj do tej verejnej časti správy," vyjadril sa nezaradený poslanec NR SR Martin Poliačik. 

Správa o činnosti SIS za rok 2018. Činnosť ruských spravodajských služieb bola namierená proti chráneným záujmom SR ako člena EÚ a NATO. Príslušníci ruských spravodajských služieb, pôsobiaci na území SR prevažne pod diplomatickým krytím, sa snažili o získavanie spolupracovníkov v ústredných orgánoch štátnej správy, bezpečnostných zložkách a v oblasti energetiky a obrany. Slovenská diplomacia jedného diplomata koncom minulého roka vyhostila z krajiny.

"Vykonával rozviedné aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO," uviedol premiér Peter Pellegrini v decembri 2018. "Je prirodzené, či sú to ruskí, americkí, nemeckí, každý tu má nejaké zastúpenie a záujmu. Takže ja si nemyslím, že na základe toho by sme mali súdiť naše vzťahy," poznamenal predseda NR SR Andrej Danko. 

Danko ako ruský agent? 

No a podľa opozície máme agenta Moskvy priamo v parlamente. "Ruské tajné služby sa nemusia pokúšať získavať nejak spolupracovníkov v slovenských štátnych orgánoch, lebo pán Danko je ich už najväčší agent," vyhlásil nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. "Je evidentné, že Rusko sa snaží a je evidentné, že Rusko bolo úspešné. V podstate získali ako agenta druhého najvyššieho ústavného činiteľa Andreja Danka,"  poznamenal Igor Matovič, líder OĽaNO. 

"Pri ľuďoch ako je poslanec Blaha a predseda parlamentu Danko už dávno platí, že ak by boli ruskými agentmi, tak sa nesprávajú inak, než sa správajú teraz," dodal Poliačik. 

Kamarátenie sa s predsedom ruskej dumy, cesta za Lukašenkom, či odmietanie schválenia bezpečnostnej stratégie Slovenska. To sú len fragmenty, podľa ktorých má Danko podkopávať naše proeurópske a proatlantické smerovanie. V nedeľu zrovna odletel do Ruska na parlamentné zhromaždenie euroázijských a afrických štátov. "Ja by som veľmi rád bol, aby naše spoločnosti našli odbytisko práve na ruskom trhu, je to osmina sveta a ten sa nedá ignorovať," dodal  Danko. 

Aké sú skutočné zahraničné priority Andreja Danka? Viac v reportáži:

Súvisiace články