Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Detenčný ústav na Slovensku stále chýba. Neraz posielajú do väzenia tých, ktorí potrebujú odbornú lekársku pomoc
Zdielať na

Detenčný ústav na Slovensku stále chýba. Neraz posielajú do väzenia tých, ktorí potrebujú odbornú lekársku pomoc

Detenčné centrum by mohli na Slovensku spustiť v roku 2021

HRONOVCE / Na Slovensku stále chýba detenčný ústav. V tom sa zhodujú odborníci aj ďalšie verejné inštitúcie. Do prevádzky by ho mohli spustiť koncom roka 2021. Dovtedy musia súdy posielať do väzenia aj ľudí, ktorí by potrebovali odbornú lekársku pomoc.

Od 6 rokov bol 34-ročný Jozef v detskom domove. Väčšinu svojho života strávil za mrežami. Trestnej činnosti sa dopúšťal už ako mladistvý, 21. júna ho súd v Žiline poslal do väzenia na 25 rokov. Keďže naplnil zásadu trikrát a dosť, hrozilo mu až doživotie. Podľa obhajkyne i prokurátora nevie žiť na slobode a potreboval by odbornú pomoc. "Chýbajú detenčné ústavy, v ktorých by sa museli hlásiť, on je celkovo inteligentný chalan. Vo väzbe nemal žiadnu návštevu, nedostal list, on by potreboval pomocnú ruku, ktorá by ho viedla," myslí si obhajkyňa Anna Šeligová. 

Detenčný ústav je spojením nemocnice s väzenským režimom. Vzniknúť má pri psychiatrickej nemocnici v Hronovciach. "V spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a ministerstva zdravotníctva sa podieľame aj na príprave a v budúcnosti aj prevádzky prvého detenčného ústavu," vysvetľuje generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan. 

Verejné obstarávanie

"Aktuálne je vyhlásené verejné obstarávanie. Predpokladaná hodnota zákazky je 18 miliónov eur," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Po 14 rokoch sa zdá byť detenčný ústav znovu o niečo reálnejší. Podľa plánov v ňom má byť 75 lôžok a o prevádzku sa postará 104-členný personál. K jeho vzniku je však potrebná aj zmena legislatívy. "To je základ, aby sme mali schválený zákon, na základe ktorého sa bude tá detencia vykonávať," tvrdí minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Detenčný ústav doteraz suplujú psychiatrické nemocnice. Tie ale nemajú dozorcov pre takýchto klientov, nakoľko sú to najmä nebezpeční, psychicky chorí zločinci a sexuálni devianti. Aj preto odborníci už roky volajú po detenčnom ústave a zdá sa, že už aj ministerstvo chápe túto potrebu. "Veľmi chýba na Slovensku. My máme za bránami väznice bohužiaľ aj ľudí, ktorí skôr patria do nejakého zdravotníckeho zariadenia," dodáva Gál. 

Novú väznicu pre viac ako 800 väzňov postavia v Rimavskej Sobote pomocou PPP projektu. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy