Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Praha naživo: Vyslovenie nedôvery premiérovi Babišovi
Zdielať na

Praha naživo: Vyslovenie nedôvery premiérovi Babišovi

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Opozícia sa v Snemovni pokúsi zhruba po pol roku druhýkrát zvrhnúť menšinovú vládu hnutia ANO a ČSSD premiéra Andreja Babiša. Schôdzu k návrhu na vyslovenie nedôvery kabinetu vyvolala pätica strán v reakcii na predbežné audítorské správy Európskej komisie poukazujúce na Babišov konflikt záujmov. Kabinet tolerovaný KSČM hlasovanie s najväčšou pravdepodobnosťou hlasovanie prečká. Opozícia nedá dohromady potrebných najmenej 101 hlasov.

Schôdza sa uskutoční deň pred ročným výročím od vymenovania kabinetu a niekoľko dní po masívnom zhromaždenie proti Babišovi a za nezávislosť justície v Prahe na Letnej.

​Podnet na zvolanie schôdze podali opozičná ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, ktorí majú v dolnej komore 68 hlasov. Môžu počítať s podporou hnutia SPD Tomia Okamuru, ktorého klub pozostáva z 19 poslancov a zrejme aj piatich nezávislých poslancov. Kritici kabinetu by teda nemali získať pre jeho pád viac ako 92 hlasov.

Poslanci ÁNO, ČSSD a KSČM vládu podržia. Nehrá pritom rolu, koľko sa ich hlasovania zúčastní. Aby kabinet padol, opozícia by musela pre návrh na vyslovenie nedôvery získať zrejme najmenej deväť koaličných alebo komunistických poslancov.

Babiš má podľa návrhu jednej z previerok Európskej komisie stále vplyv na svoju bývalú skupinu Agrofert a ako premiér tiež na použitie peňazí únie. Česku podľa predbežnej správy hrozí to, že by mohlo vracať asi 450 miliónov korún dotácií, ktoré Agrofert čerpal. Babiš to odmieta a zdôrazňuje, že Česko nič vracať nebude. Predbežný audit upozorňuje aj na možný konflikt záujmov ministra poľnohospodárstva Miroslava Tomana (ČSSD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy