Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd potvrdil vinu pre poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča. Pozmenil mu ale trest
Zdielať na

Súd potvrdil vinu pre poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča. Pozmenil mu ale trest

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Asistent poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára - Filip Rybanič je pre nazeranie do účtov exministra vnútra Roberta Kaliňáka vinný z ohrozenia bankového tajomstva. Skonštatoval to v utorok Krajský súd v Bratislave.

Zároveň pozmenil trest, ktorý Rybaničovi uložil minulý rok Okresný súd Bratislava V. Rybaničovi najnovšie krajský súd uložil trest tri roky väzenia s podmienečným odkladom na jeden rok. Rozhodnutie súdu je právoplatné. "SaS berie rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave v kauze Filipa Rybaniča na vedomie. Jeho počínanie ale pre SaS naďalej zostáva konaním vo verejnom záujme, lebo odhalilo úzku väzbu medzi vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom," uvádza sa v stanovisku strany SaS k rozhodnutiu súdu v prípade Filipa Rybaniča.

"Súd nechcel vytvoriť precedens, aby sa zverejňovali bankové prevody, ale implicitne uznal špeciálnu situáciu a zmiernil Filipovi Rybaničovi trest," povedal poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár. To, že súd súčasne označil počínanie polície pri jeho zadržaní a vypočúvaní za protizákonne, je podľa liberálov otrasná vizitka vtedajšej Kaliňákovej a Gašparovej polície. "Zároveň ale súd nezobral do úvahy, že najvyššou pracovnou povinnosťou zamestnanca banky je zaoberať sa podozreniami z prania špinavých peňazí a financovania terorizmu," dodal poslanec Rajtár.

Rybanič si v banke pozrel účty Kaliňáka i Počiatka

Filipa Rybaniča zadržali už minulý rok v júni. Podľa obžaloby si nezákonne pozrel v banke účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka. Podľa prokuratúry sa tým dopustil spomenutého skutku a to závažnejším spôsobom konania, za ktoré hrozí trestná sadzba tri až osem rokov väzenia. Závažnejším spôsobom konania sa v tomto prípade rozumie "porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej mu podľa zákona". Filip Rybanič predtým pracoval ako zamestnanec banky. Po jeho obvinení opozícia kritizovala, že v tomto prípade polícia konala veľmi rýchlo, na rozdiel od tých, v ktorých sú podozriví predstavitelia vládnej moci.

Pozrite si archívnu reportáž o súde s Filipom Rybaničom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy