Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Niektoré politické strany využili víkend na analýzu nedávnych volebných výsledkov. Plánovali aj budúcnosť
Zdielať na

Niektoré politické strany využili víkend na analýzu nedávnych volebných výsledkov. Plánovali aj budúcnosť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napriek tomu, že je víkend, slovenská politická scéna je veľmi aktívna. Až štyri strany mali v sobotu významné rokovania. Analyzovali svoje výsledky v nedávnych eurovoľbách, ale predovšetkým - už spriadali plány pred voľbami do slovenského parlamentu.

Koaličný Most-Híd prepadol v prezidentských i európskych voľbách, keď stratil zastúpenie v Európskom parlamente. Aby rovnaká situácia nenastala aj v slovenskej snemovni, Bugárovci ponúkajú miesta na svojej kandidátke aj členom iných zoskupení. "Hrozí aj to, že v budúcnosti môžu ostať celé regióny aj skupiny obyvateľstva bez zastúpenia na úrovni parlamentu,“ uviedol predseda strany Béla Bugár.

Aj vládna SNS v eurovoľbách pohorela a do prezidentských volieb nedokázala ponúknuť vlastného kandidáta. V súťaži pred parlamentnými voľbami by podľa Dankovcov mali rozhodovať programy, nie množstvo peňazí, preto chcú čo najskôr presadiť, aby politické strany mali finančné limity pre pôžičky na kampaň. "Tento limit je ľahko vypočítateľný, hýbe sa niekde medzi 3,4 - 4 miliónami eur. Pokiaľ by niekto prekročil tento limit, musí dať politickú stranu do bankrotu," povedal predseda SNS Andrej Danko.

Z tých strán, ktoré v sobotu rokovali, obstálo najlepšie v májových eurovoľbách KDH. Zrejme aj to povzbudilo Hlinovcov ku zásadnému rozhodnutiu, že do parlamentných volieb pôjdu samostatne. Igor Matovič to už stihol označiť za nezodpovedný hazard s budúcnosťou Slovenska.

SaS oslavovala svoje 10. výročie. Šéf liberálov delegátom okrem iného povedal aj to, že ponúkol svoje miesto a post lídra na kandidátke Robertovi Mistríkovi. Ten to však odmietol a tak jednotkou do volebnej súťaže bude Sulík.

Svoje miesto v strane ponúkol aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy