Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nekonečný príbeh kandidátov na ÚS pokračuje. Parlament zvolil len Radoslava Procházku
Zdielať na

Nekonečný príbeh kandidátov na ÚS pokračuje. Parlament zvolil len Radoslava Procházku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že viacerí poslanci národnej rady v tajnom hlasovaní dali svoj hlas šiestim kandidátom na ústavných sudcov, s počtom hlasov 74 prešiel iba Radoslav Procházka.

Podpredseda SNS Anton Hrnko pred novinármi uviedol, že sa v koalícii dohodli na šiestich menách kandidátov na ústavných sudcov a podľa toho aj hlasoval. Dušan Galis (Smer-SD) hlasoval podľa vedomia a svedomia. "Volili sme šiestich kandidátov," povedal Peter Antal z Mosta-Híd. Poslanec za Smer-SD Jozef Ježík priblížil, že volili adekvátny počet kandidátov. Peter Kresák (Most-Híd) dal hlas tiež šiestim uchádzačom. Poslanec Ján Marosz (OĽaNO) je presvedčený, že volili tak, ako bolo treba.

noviny.sk

Poslanci v tajnom hlasovaní, vo štvrtej voľbe, zvolili iba jedného kandidáta na ústavného sudcu. Je ním bývalý predseda strany Sieť Radoslav Procházka, ktorý získal 74 hlasov poslancov. Počet platných hlasovacích lístkov poslancov bol 137 a neplatných sedem. Keďže poslanci nezvolili požadovaný počet, čiže šesť kandidátov, voľba sa zopakuje. Blízko k hranici zvolenia bol Ladislav Duditš so 70 hlasmi poslancov a tiež štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner, ktorá získala 69 hlasov. Úspešný kandidát musel dnes získať minimálne 73 hlasov.

Do štvrtej voľby sudcov sa prihlásilo 16 uchádzačov, z ktorých väčšina už kandidovala v predošlých voľbách. Poslanci NR SR hľadali chýbajúcich sudcov v tomto roku už trikrát, pričom z požadovaného počtu 18 kandidátov zvolili iba 12. Na Ústavnom súde SR stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich a košická inštitúcia funguje preto od februára v obmedzenom režime.

Medzi uchádzačmi boli dvaja nováčikovia Rudolf Čirč a Peter Kubík. Okrem nových kandidátov sa v tajnej voľbe o post na košickom súde uchádzal aj bývalý predseda strany Sieť Radoslav Procházka či štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner. Vo štvrtej voľbe NR SR hlasovala aj o Kataríne Čechovej, Ladislavovi Duditšovi, Michalovi Ďurišovi, Liborovi Duľovi, Borisovi Gerberym, Martine Jánošíkovej, Štefanovi Kseňákovi, Michalovi Matulníkovi, Petrovi Melicherovi, Zuzane Pitoňákovej, Petrovi Strakovi a Robertovi Šorlovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy