Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rýchla zmena zákonov škodí biznisu. V konečnom dôsledku ale na tento stav doplácajú práve zamestnanci
Zdielať na

Rýchla zmena zákonov škodí biznisu. V konečnom dôsledku ale na tento stav doplácajú práve zamestnanci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Viaceré poslanecké návrhy, ktoré sa často rodia ako keby zo dňa na deň, škodia Slovensku. Zhodujú sa na tom zamestnávatelia, politici, či európska komisia. Za pravdu im dáva aj ministerstvo hospodárstva Petra Žigu. V konečnom dôsledku na to môžu doplatiť práve zamestnanci.

O problematike nepredvídateľnej regulácie, ktorá trápi podnikateľov, sa už hovorí dlhšie. Nebolo tomu inak ani na konferencii, ktorú zorganizovala americká obchodná komora. Názov mala príznačný - Dôvera vo vládu zákona. V jednom kotli sa tu stretli minister hospodárstva, opoziční poslanci a, najmä, zástupcovia podnikateľov. "Tie problémy sú prierezovo cez všetky oblasti podnikania, či malý, stredný podnikateľ alebo veľkí investori," opisuje situáciu prezident Americkej obchodnej komory v SR Gabriel Galgóci. 

Minister Žiga zamestnávateľom zopakoval vládne kroky na zjednodušenie podnikania. "Hovoríme napríklad o elektronickom trhovisku, hovoríme o tom, že občania ani podnikatelia už nemusia na úrady nosiť potvrdenia, ktoré si vie štát zohnať vrámci svojich registrov," informuje minister hospodárstva Peter Žiga. 

Zamestnávatelia majú pre vládu jednoduchý recept, najmä, keď budú nové regule prijímať. "Keď chce niekto jednu novú, tak musí dve staré zlikvidovať. Tak 2:1 mi príde ako dobrý výsledok," verí viceprezident Republiková únia zamestnávateľov Mário Lelovský. Firmám najviac prekážajú poslanecké návrhy zákonov, ktoré sa rodia zo dňa na deň a na prvý pohľad sa zdajú ľúbezné. Sťažujú však podnikanie a v konečnom dôsledku si to môžu odniesť práve zamestnanci, keďže všetko predražujú. 

So zamestnávateľmi súhlasia opoziční poslanci

"Z úst ministerstiev už dlhodobo odznieva, že majú záujem toto nejakým spôsobom riešiť ale realita je úplne iná," myslí si opozičná poslankyňa za stranu SaS Jana Kiššová. "Na čo doplácajú aj v konečnom dôsledku zamestnanci, pretože sa to nemôže odraziť vo zvyšovaní ich platov, pretože musia platiť zamestnávatelia mnohé regulácie," dodáva poslanec Eduard Heger z hnutia OĽaNO. 

E-kasu by už o menej ako mesiac mal mať každý podnikateľ. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy