Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister Peter Žiga chystá rázne kroky. S dostavbou jadrových blokov v Mochovciach je nespokojný
Zdielať na

Minister Peter Žiga chystá rázne kroky. S dostavbou jadrových blokov v Mochovciach je nespokojný

MOCHOVCE / Dostavba 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne v Mochovciach potrvá o osem mesiacov dlhšie a bude to stáť o 270 miliónov eur viac. Taká je momentálne situácia podľa väčšinového akcionára výstavby jadrovej elektrárne. Ministerstvu hospodárstva, ktoré zastupuje štát, teda menšinového akcionára, sa to vôbec nepáči.

Minister hospodárstva Peter Žiga nie je spokojný s naťahovaním termínu ako aj s ďalším predražovaním dostavby Mochoviec a bude od väčšinového akcionára žiadať, aby v rámci manažmentu vyvodil aj osobnú zodpovednosť. "Momentálne sme pri jedenástom navyšovaní rozpočtu a posúvaní termínu, čo my ako štát rozhodne neakceptujeme. By sa mal rozpočet projektu predĺžiť o 8 mesiacov a navýšiť o ďalších 270 miliónov eur. Nesúhlasíme s takýmto návrhom, budeme požadovať aj personálne vyvodenie zodpovednosti," vyjadril sa minister. 

"Slovenské elektrárne budú všetkým akcionárom aj naďalej poskytovať informácie o priebehu dostavby a vítajú konštruktívnu a vecnú diskusiu. O prípadných personálnych zmenách v orgánoch alebo manažmente budú informovať až po rozhodnutí akcionárov," povedal Miroslav Šarišský, hovorca Slovenských elektrární. 

V súvislosti s pondelkovým zadržaním jedného a obvinením dvoch talianskych občanov, bývalých členov vedenia Slovenských elektrární, minister Žiga povedal, že nepoznal detaily obchodnej dohody za 25 miliónov eur bez súťaže. "Ja som tieto informácie nemal, hovoríte, že to bolo z roku 2010, táto informácia tu nebola," dodal. 

NAKA zadržala na bratislavskom letisku Taliana. Prípad súvisí so Slovenskými elektrárňami, viac TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy