Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zuzana Čaputová je prvý deň prezidentkou. Prioritou by mala byť nadstranníckosť
Zdielať na

Zuzana Čaputová je prvý deň prezidentkou. Prioritou by mala byť nadstranníckosť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nedeľa je prvý deň, do ktorého sa Zuzana Čaputová zobudila už ako prezidentka. Po sobotňajšom horúcom inauguračnom dni ju teraz čakajú povinnosti hlavy štátu. Čeliť ale bude aj mnohým očakávaniam. Tie majú od prezidentky mnohí politici už dnes. Andrejovi Kiskovi vyčítajú, že nebol nadstranícky.

"Neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť občanom, obyvateľom a Slovensku," predniesla v sobotu vo svojom inauguračnom prejave Zuzana Čaputová. "Páčilo sa mi, keď v prejave povedala, že chce byť prezidentkou všetkých. A nielen formálne, ale aj v širšom kontexte," povedal na margo prejavu Erik Tomáš, poslanec za Smer-SD. "Aby všetky tie svoje predsavzatia vedela splniť. Aby mala vždy zmysel pre spoluprácu. Aby vždy robila to, čo cíti vnútorne," praje prezidentke Béla Bugár, podpredseda NR SR. "Nemala by robiť rozdiel medzi opozíciou a koalíciou. Ani možno medzi jednotlivými sociálnymi skupinami," vyjadril svoje očakávania Ján Richter, minister PSVaR SR.

​V pozitívnom duchu majú očakávania od prezidentky aj opoziční politici. "Chcel by som všetkých kritikov vyzvať, aby jej dožičili tých sto dní, aby sa mohla zorientovať vo svojom úrade. Držím jej palce, aby sa jej darilo," povedal Richard Sulík, predseda SaS. "Čakajú ju mnohé dôležité zahraničné návštevy. Ide o to, aby reprezentovala Slovensko na tej najvyššej úrovni," poznamenal Jozef Mihál, poslanec NR SR za SaS. "Ja verím, že Zuzana Čaputová bude pokračovať v tom druhu politiky, ktorý ukázala aj v kampani. Nová generácia, spájanie nekonfliktných," vyjadril sa Michal Truban, predseda hnutia Progresívne Slovensko. 

Čo sa týka inauguračného dňa zanechal u koaličných aj opozičných politikov silný dojem najmä prejav Zuzany Čaputovej. Podľa Richarda Sulíka bol štátnický a bez rušivých elementov. Béla Bugár uviedol, že u nej spozoroval na začiatku stres. Prejav ale ocenil tiež, najmä jeho vyváženosť a témy, ktoré spomenula. "Službu, ku ktorej som zaviazala vnímam ako zodpovednosť. Zodpovednosť za riadny a ústavne súladný výkon právomocí, ale zároveň aj ako zodpovednosť za čosi krehkejšie, o čo sa všetci vo verejných funkciách musíme usilovať. A to je dôvera," pokračovala v prejave novozvolená prezidentka. "To je dobré, že poukázala na to, že mali sme tu kritické situácie, ale sme ich zvládli spoločne. A máme ešte niektoré veci, ktoré ako keby sme mali spoločne vyriešiť," podotkol Béla Bugár.

​Podľa Michala Trubana z Progresívneho Slovenska nadstraníckosť bude pre prezidentku prioritou: "Videl som ju ako pracuje a je naozaj jedna z najzodpovednejších ľudí nového druhu nových politikov, ktorý rozhodne bude nadstranícky." Pritom práve z politického hnutia Progresívne Slovensko Zuzana Čaputová vyšla. "Samozrejmá vec, z toho, že vyšla z nejakej politickej strany, isté riziko môže prameniť. Ale je na nej do akej miery sa dokáže s touto otázkou vysporiadať," povedal Ján Richter.

Vo vzácnej zhode sú koaliční a opoziční politici aj pri téme nastávajúcich parlamentných volieb. Tie sa totiž nutne dotknú aj prezidentky Zuzany Čaputovej. Už teraz sú niektorí politici zvedaví ako zvládne túto úlohu a aký postoj zaujme pri zostavovaní vlády. "Tou prvou výzvou pre ňu budú určite parlamentné voľby a uvidíme ako sa bude chovať, a ako bude postupovať v prípade predvolebnej kampane," podotkol Erik Tomáš. "To bude vnútropoliticky tak dôležitá udalosť, kde som sám zvedavý ako pani prezidentka zvládne," dodal Jozef Mihál.

Okrem toho bývalý a súčasný minister sociálnych vecí a rodiny by boli radi, keby sa zamerala aj na sociálnu oblasť. "Tlmočil som pripravenosť komunikovať a konzultovať veci, ktoré sa týkajú všetkých sociálnych aspektov," povedal Ján Richter. "Očakávam, že sa bude skutočne zameriavať na uplatňovanie princípu solidarity," dodal Jozef Mihál.

A ako hodnotí prvé hodiny novej prezidentky vo funkcii sociologička? "Myslím si, že bude svojská, ojedinelá a autentická a päť rokov po tom svojom mandáte bude ešte zrelšou, ešte vzdelanejšou a ešte vyspelejšou osobnosťou ako je teraz. Verím, že prináša nádej, tichú silu, rozvahu a zmierlivosť," dodala Silvia Porubänová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy