Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Globsec v Bratislave: V4 vyčítajú, že je v EÚ málo konštruktívna
Zdielať na

Globsec v Bratislave: V4 vyčítajú, že je v EÚ málo konštruktívna

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vyšehradská skupina štátov má vyše 60 miliónov ľudí. Všetci sme členmi Európskej únie i spojencami v NATO. V4 však neraz vyčítajú, že je v EÚ málo konštruktívna. O tejto téme sa hovorilo aj na významnej medzinárodnej konferencie Globsec, ktorá sa v sobotu skončila v Bratislave.

Premiér Pellegrini povedal, že Slovensko sa počas svojho predsedníctva vo V4 sústredilo najmä na pozitívnu agendu, ktorá vychádza z tohto regiónu. A dialógom sa môžu meniť aj niektoré problematické veci v Poľsku, či v Maďarsku.

"Aby sme neboli vnímaní, ako problémoví hráči tak, ako to bolo v minulosti," povedal premiér. Andrej Babiš povedal, že naše zoskupenie má vynikajúce výsledky - ekonomický rast, nízke dlhy a bezpečnosť svojich obyvateľov. "My spolupracujeme, samozrejme, my máme rovnaké názory na vnútorný trh, na kohéziu, na rozpočet, na ilegálnu migráciu," vymenoval Babiš. 

V4 však v poslednom čase nemá na západe najlepšie meno, pretože zjednodušene povedané - väčšinou šomreme, kritizujeme, odmietame veci, bez toho, že by sme sami dávali nejaké konkrétne riešenia. No a podobne to vníma aj bývalý premiér Dzurinda, ktorý sa stále pohybuje v medzinárodnej politike.

"Faktom je, že posledné roky pozorujem jedinú našu schopnosť - na všetko hovoriť nie. No prosto, s tým nevystačíme," povedal Mikuláš Dzurinda. 

Expremiér nabáda Slovensko i našich partnerov z V4 na väčšiu aktivitu a konštruktívnosť. Veľvyslanec v Prahe Peter Weiss tiež neláme nad našim regionálnym zoskupením palicu. A rovnako hovorí o potrebe byť ešte aktívnejší, ako sú napríklad menšie štáty združené v Beneluxe, alebo v pobaltskom bloku. "My potrebujeme ten výtlak tohto silného zoskupenia, ktoré má viac hlasov v Európskej rade ako má Nemecko," povedal Weiss.

"Sme presvedčení, že stredná Európa je prínosom pre európsky projekt," dodal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. 

Súvisiace články