Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Andrej Babiš v Bratislave láka investorov do Česka
Zdielať na

Andrej Babiš v Bratislave láka investorov do Česka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Andrej Babiš dnes na konferencii v Bratislave lákal investorov do Česka, podľa neho je Česká republika najúspešnejšou krajinou v Európe a patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. Protesty proti jeho údajnému konfliktu záujmov, na ktorý poukazuje i návrh auditu Európskej komisie, označil za "absolútne hlúpe".

"Českej republike sa darí. Sme najlepší nielen v regióne, ale v celej Európe. Ak chcete investovať, (Česko) je najlepšie miesto, je to miesto budúcnosti," povedal Babiš v panelovej diskusii na konferencii venovanej mladým podnikateľom a talentom.

Podľa Babiša sú Česi inovatívni a v mnohých profesiách patria k špičke. Pripomenul obdobie predvojnového Československa, ktoré označil za jednu z najúspešnejších krajín a lídrom v rade sektorov.

Babiš, ktorý založil koncern Agrofert, uviedol, že sa necíti ako politik a že jeho profesiou je obchodník. Vstup do politiky so svojím hnutím ANO zdôvodnil snahou o boj proti korupcii. Uviedol tiež, že mnohokrát oľutoval, že sa stal politikom, označil to za katastrofu pre svoju rodinu. Prítomným povedal, že opozícia kvôli nemu prijala osobitný zákon, takzvaný "lex Babiš", a že musel previesť majetok do zvereneckého fondu.

Česko podľa Babiša neplánuje na rozdiel od Slovenska prevziať euro, čo zdôvodnil tým, že eurozóna potrebuje zmeny. V eurozóne podľa neho nemajú čo robiť Grécko a Taliansko, ktoré by ju mali opustiť, ak neuskutoční potrebné reformy.

Predseda vlády kritizoval demonštrácie proti svojej osobe a uviedol, že zmenu chcú ľudia, ktorí prehrali voľby. Povedal, že podľa polície demonštrovalo v utorok za jeho demisiu na Václavskom námestí v Prahe 70 000 ľudí, a nie 120 000 uvádzaných usporiadateľmi protestu.

Európska únia stojí podľa Babiša na križovatke, a to aj v súvislosti s vystúpením Británie z EÚ alebo migráciou. Uviedol, že brexit bez dohody by bol problémom nielen pre Britániu, ale aj zvyšné členské krajiny EU. Kritizoval, že Európska komisia navrhuje zvýšiť rozpočet Únie v čase brexitu a kritizoval hospodárenie únijného rozpočtu.

Panelovej diskusie s Babišom sa nezúčastnil slovenský premiér Peter Pellegrini, ako pôvodne ohlásili organizátori konferencie. Spolu s Babišom na konferencii s českým premiérom vystúpil minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček.

Súvisiace články