Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Téma preukazovania pôvodu majetku opäť ožíva. Môže priniesť vysoké daňové tresty
Zdielať na

Téma preukazovania pôvodu majetku opäť ožíva. Môže priniesť vysoké daňové tresty

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente kedysi spôsobovala veľký rozruch, no potom ju umlčal Ústavný súd. Téma preukazovania pôvodu majetku. Na politickú scénu sa po dlhšej prestávke opäť vracia.

Robert Fico mal veľké plány v roku 2005. "Ak by tento zákon bol prijatý, tak by aspoň deti v Trenčianskych tepliciach mali svoju škôlku s krytím bazénom a tenisovým kurtom," vyjadril sa telefonicky Robert Fico, líder vtedajšej opozície. "Ja nie som na hlavu padnutý, som presvedčený, že mnohí politici na Slovensku sa nabalili, aj Jano Slota určite," pokračoval Robert Fico. "Ja si myslím, že som sa nenabalil v politike," oponuje Ján Slota, vtedajší predseda SNS. 

Ani Mečiarom a ani Slotom vtedy zákon nijako neotriasol. Narazil totiž na Ústavný súd, a tak to Robert Fico skúsil v parlamente v repríze: "Pre mňa je dôležité, že dôkazné bremeno bude na osobe, ktorá musí vysvetliť majetok a že bude spätná retroaktivita." Po druhom náraze to potom Robert Fico skúšal tretíkrát, na začiatku tohto funkčného obdobia. Tretí pokus ale neskončil ani len hlasovaním v parlamente. "Vzniká vôľa vo vládnej koalícii predložiť nový ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku," povedal líder strany SMER-SD. 

Bilancia pôvodných vzletných ambícií je ale po rokoch nula. "Za 14 rokov neboli schopní prijať účinný zákon, ktorý by túto problematiku riešil," poznamenala Veronika Remišová, poslankyňa NR SR OĽaNO. OĽaNO tak preberá vlajkovú loď SMERU, chce ale situáciu riešiť cez dane a dodanenie. "Prísne daňové tresty, a to do výšky, vo vážnych prípadoch až 100 % hodnota nepreukázaného majetku pripadla štátu," objasnila Veronika Remišová. "Pokiaľ by to bol taký zákon, ktorý bude vylepšovať túto situáciu, my s tým nemáme žiadny problém," dodal Robert Fico. 

"Niektorí populistickým spôsobom na konci volebného obdobia otvárajú tieto témy," podotkol Béla Bugár, líder Most-Híd. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy