Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pred 25 rokmi dvaja muži zastrelili piatich Vietnamcov a udusili osemmesačné dieťa. Teraz žiadajú o prepustenie
Zdielať na

Pred 25 rokmi dvaja muži zastrelili piatich Vietnamcov a udusili osemmesačné dieťa. Teraz žiadajú o prepustenie

BRATISLAVA / Robert Matta a Viliam Hauser, ktorí v Bratislave pred 25 rokmi zastrelili piatich Vietnamcov a udusili osemmesačné dieťa požiadali o podmienečné prepustenie. Takýto nárok má podľa zákona každý väzeň, odsúhlasenie žiadosti je ale otázne.

Vrahovia šiestich Vietnamcov z apríla roku 1994 sa môžu dostať na slobodu. Masaker sa odohral v jednom zo skladov na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave. Vtedy 23-ročný Matta a 24-ročný Hauser zavraždili samopalom Škorpión troch dospelých mužov a dve ženy, z ktorých jedna bola tehotná. Okrem toho udusili osemmesačné dieťa. Usmrtené obete našla o 2 dni neskôr opatrovateľka malého dievčatka.

Motívom ich konania bol lup v rôznych menách, a to v celkovej výške viac ako jedného milióna slovenských korún. Muži neskôr ušli do Nemecka. Keď sa o niekoľko dní vrátili a znovu chceli odísť do zahraničia, policajti ich zadržali na hraničnom priechode Petržalka - Berg. Polícia vtedy v spolupráci s Interpolom zaistila aj časť ukradnutých peňazí.

​O ich návrhoch na podmienečné prepustenie by mal súd rozhodnúť do dvoch mesiacov. Robert Matta a Viliam Hauser ale nie sú v našej krajine jediní, ktorí si odpykávajú doživotný pobyt za mrežami. "Aktuálne na Slovensku vykonáva doživotný trest odňatia slobody 57 odsúdených," uviedla Dominika Gubáňová, generálne riaditeľstvo ZV JS. Medzi odsúdencov na doživotie patria napríklad známy sériový vrah Ondrej Rigo, bývalý vodca slovenského podsvetia Mikuláš Černák alebo nájomný vrah Alojz Kromka. Dvaja väzni odsúdení na doživotie spáchali samovraždu. Jeden z nich dokonca tesne po vynesení rozsudku.

Najvyšší možný trest súd páchateľom trestných činov neuloží len za úkladnú vraždu. "Doživotie možno uložiť aj za trestné činy, ktoré sú namierené proti republike, ako je vlastizrada, úklady voči Slovenskej republike a teror. Potom tiež možno doživotie uložiť aj za trestné činy ako je genocída," informovala Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie PZ v Bratislave. 

Požiadať o podmienečné prepustenie môžu i väzni odsúdení na doživotie. "V súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva môže každý požiadať o podmienečné prepustenie," povedala Dominika Gubáňová. "V prípade, že súd dospeje k záveru, že odsúdený plnením svojich povinností a svojím správaním nepreukázal polepšenie a nemôže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, návrh na podmienečné prepustenie zamietne," dodala Zuzana Drobová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy