Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Omyl banky dohnal ženu na dôchodku až k samovražde
Zdielať na

Omyl banky dohnal ženu na dôchodku až k samovražde

Archívna reportáž

LONDÝN / Joy Worrall (81) z waleskej dediny Rhey-y-cae spáchala ešte v novembri samovraždu, keď jej došli všetky úspory. Úrady jej omylom zmrazili dôchodok a jej nakoniec zostalo už len päť libier, uviedol vo štvrtok jej syn Ben Worrall.

Syn sa s matkou rozprával naposledy 19. novembra 2018. O dva dni neskôr ho kontaktoval jeho známy, ktorý sa ho pýtal, či nevie, čo s ňou je, pretože nebola doma a aj jej auto bolo preč.

Polícia potom začala pátranie a na druhý deň ráno našla telo ženy na dne kameňolomu. Koroner John Gittins dospel k záveru, že sa zabila. Čoskoro sa ukázal aj dôvod samovraždy. Na účte mala len päť libier (5,8 eura). Našetrených 5000 libier (takmer 5800 eur) postupne utratila, pretože jej omylom prestali vyplácať dôchodok.

https://twitter.com/imajsaclaimant/status/1126486832424935424

Worrall zistil, že jeho rozvedená matka poberala dôchodok navýšený o bonusy. V roku 2014 ministerstvu práce a dôchodkov oznámila, že dedila, načo jej ministerstvo vzalo nielen bonusy, ale zastavilo aj výplatu dôchodku, takže nemala žiadny príjem.

Ministerstvo synovi oznámilo, že penziu jej mali naďalej vyplácať, ale nestalo sa tak kvôli administratívnej chybe. "Myšlienkami sme s rodinou a priateľmi pani Joy Worrall. Ospravedlňujeme sa jej rodine za chybu, ktorá viedla k zastaveniu dôchodku a zaväzujeme sa, že sa z toho poučíme," uviedol podľa novinky.cz hovorca ministerstva.

Worrall povedal, že jeho matka nikdy nikomu o svojich finančných problémoch nepovedala a že pre ňu bolo typické, že nechcela zaťažovať ostatných: "Moja matka bola hrdá žena, ktorá jednoducho zostala bez peňazí. Ministerstvo zlyhalo v plnení svojej úlohy starať sa. Je hanba, že sa to môže stať v modernej spoločnosti a znepokojuje ma, že by sa to mohlo stať aj niekomu ďalšiemu."

Labouristický poslanec David Hanson chce dosiahnuť, aby ministerstvo na žiadosť rodiny revokovalo svoje rozhodnutie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy