Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda rozdeľovala peniaze v Medzilaborciach. Prispieť chcú aj na múzeum Andyho Warhola
Zdielať na

Vláda rozdeľovala peniaze v Medzilaborciach. Prispieť chcú aj na múzeum Andyho Warhola

Google News Button Sledovať správy

MEDZILABORCE / Vláda v utorok rokovala na krajnom východe, v Medzilaborciach. Minulý rok tam schválili akčný plán a teraz prišli kontrolovať jeho plnenie. Podľa ľudí to, čo ich trápi najviac, sa príliš nezlepšilo. Chýba práca a v prestarnutom regióne aj doliečovacie zariadenie. Kabinet rozhodoval aj o peniazoch na rekonštrukciu jediného múzea Andyho Warhola v Európe.

"Radšej nech nám povedia priamo občania Medzilaboriec, čo si o tom myslia, či sa za tých 9 mesiacov niečo podarilo posunúť k lepšiemu," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. Tí ale veľkú zmenu nepocítili. Vláda v Medzilaborciach zasadala v júli minulého roka a peniaze teraz rozdeľovali opäť. Regionálny príspevok vo výške jedného milióna eur má byť uvoľnený do konca mája.

"Priamo v okrese bolo vytvorených 160 pracovných miest, nezamestnanosť klesla o tri percentá," poukázal podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. 

Pracovných miest plánujú dokopy vytvoriť 377. Nedostatok práce tam ľudí trápi najviac. "V bývalom Vihorlate robilo 1 300 ľudí, potom odišiel preč, dnes tam robí 80 ľudí," vraví obyvateľ regiónu Vasiľ Macko. 

Stotisíc eur pôjde na obnovu medzilaboreckej železničnej a autobusovej stanice, no najviac, a to 150 tisíc eur, by malo ísť na dofinancovanie nákupu röntgenu. "Je na neho naviazaný pľúcny lekár, chirurg, neurológ," tvrdí primátor mesta Medzilaborce Vladislav Višňovský. 

 V jedinom múzeu Andyho Warhola v Európe pripravili projekt nadčasovej rekonštrukcie. Aby táto budova vyzerala ako múzeum 21. storočia. "Je to kolosálna budova, sú tam tisíce metrov štvorcových, pravdepodobne sa to bude šplhať až k štyrom miliónom," povedal riaditeľ múzea. 

Vláda z východe ešte neodchádza. V stredu bude zasadať v Bardejove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy