Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kontúry strany Andreja Kisku sú zatiaľ neznáme. Šepká sa, že hľadá aj medzi opozičnými poslancami
Zdielať na

Kontúry strany Andreja Kisku sú zatiaľ neznáme. Šepká sa, že hľadá aj medzi opozičnými poslancami

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rozhodnutie ešte stále aktuálneho prezidenta Andreja Kisku vstúpiť do politického ringu s vlastnou stranou vyvoláva dva typy reakcií. Z radov vládnych poslancov už za to čelí kritike, ale podporu si získal u opozičných politikov. Podstatné ale je, že o úspechu, či neúspechu jeho strany rozhodnú predovšetkým voliči.

Spoluprácu na vzniku politickej strany Andreja Kisku už potvrdila bývalá premiérka Iveta Radičová. Podrobnosti o tom, akým smerom sa tento subjekt bude uberať ale neprezradila ani ona. Opäť zopakovala, že do aktívnej politiky sa už nevráti.

"Ale nikdy som neodmietla konzultácie, spoluprácu programovú pre tie politické subjekty, ktoré sú mi hodnotovo blízke. Takže spolupráca na programových tézach, na smerovaní politického subjektu. Nič viac, nič menej," povedala bývalá premiérka Iveta Radičová.  Podľa nej pôjde najmä o spoluprácu s tímami odborníkov a expertov.

"S istotou sa môžem vyjadriť, že štýl politiky, že korupčné škandály, situácia, ktorá je momentálne na Slovensku, nie je spôsob, ktorý bude a bol by vlastný tomuto politickému subjektu," dodala Radičová.

Štátny tajomník Braňo Ondruš za stranu Smer-SD ale Kiskove plány vidí inak.

"Ešte pred rokom, či pred dvoma verejne vylučoval, že by zakladal politickú stranu. Ja sa domnievam, že to naznačuje, že sa s pani Čaputovou dohodol, že má šancu stať sa ministrom vnútra a myslím si, že to súvisí práve s vyšetrovaním tých kriminálnych činov," uviedol štátny tajomník ministra práce Branislav Ondruš.

A aké má budúca strana Andreja Kisku reálne šance na úspech?

"Ja zatiaľ z toho nemám pocit, že by táto strana mala mať nejaký raketový štart. Z toho, čo zatiaľ vnímame, je to celé zo strany pána prezidenta také vlažné, ale ide o to akým spôsobom sa bude viesť kampaň," uviedla Natália Blahová z SaS. 

"Mám taký pocit, že dochádza k zneužívaniu prezidentského úradu ako takého na politické ambície jedného človeka," myslí si Radovan Baláž z SNS.

Na personálnej otázke už ale podľa poslanca Baláža z SNS Andrej Kiska pracuje. "Určite dôjde k prerozdeleniu aj v rámci opozície, nakoľko podľa tých klebiet, ktoré sa šíria národnou radou, loví aj medzi opozičnými poslancami," povedal Baláž.

Jednou z nich by mala byť Veronika Remišová z hnutia OĽaNO. Ona sama to ale nepotvrdila. "S pánom prezidentom som sa o tejto téme nikdy nerozprávala. Nie je to teraz aktuálna otázka," povedala Veronika Remišová z OĽaNO.

Presné kontúry strany Andreja Kisku aj personálne obsadenie sa dozvieme najskôr v júni. Úvodné náklady na kampaň prezident odhadol na menej ako milión eur. Okrem toho teraz je už podľa Ivety Radičovej isté to, že koalícia so stranou Smer-SD nebude možná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy