Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plasty obľubujú aj na vláde. Vízia je zbaviť sa ich úplne
Zdielať na

Plasty obľubujú aj na vláde. Vízia je zbaviť sa ich úplne

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko by sa najbližšie roky malo pokúsiť produkovať, čo najmenej odpadu. Vláda schválila stratégiu enviromentálnej politiky do roku 2030. Podľa nej by sme mali recyklovať až na úrovni 60 percent a miera skládkovania by sa mala dostať na 25 percent. Ani samotné štátne inštitúcie však nejdú vždy príkladom. S používaním plastov sa stretnete aj na Úrade vlády, ale i v parlamente.

Na úrade vlády v press centre si môžu novinári dať kávu iba do plastových šálok. Po vypití kávy ich však nemajú kam zahodiť, je tam iba obyčajný kôš. V ňom spolu s papierom a iným odpadom končia plastové fľaše na vodu, plastové lyžičky ako aj plastové obaly od pečiva.

To všetko práve v čase keď vláda schválila envirostratégiu, pomocou ktorej chce okrem iného znížiť používanie plastov. "Tam, kde vieme plasty nahradiť alternatívami, tam to budeme veľmi dynamicky presadzovať. Najlepšie nevyrábať, nemať plast vôbec. To je vízia, ktorú podporujeme," vraví štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurila.

Situácia na vláde

Na úrade vlády s nepoužívaním plastov už začali, no zatiaľ iba na vrchnom poschodí, kde rokujú ministri. "Dnes na vláde sme mali sklenené fľaše, čo mňa osobne potešilo," dodal Kurila. 

Známe sú napríklad „bezpapierové“ rokovania vlády SR, zamestnanci majú k dispozícii aj kompostovisko. "V tejto súvislosti Vám chceme poďakovať za upozornenie, pretože nádoby, ako ste správne uviedli, nie sú označené – v najbližších dňoch urobíme nápravu. V priestoroch úradu vlády používanie plastového riadu či nádob úplne vylúčime," stálo v stanovisku úradu vlády. 

Univerzita ide príkladom

Na Univerzita Komenského majú študenti hneď na viacerých miestach v budove možnosť správať sa ekologicky. "Keď to triedime a keď sa o to zaujímame, tak to má naozaj zmysel," povedala v ankete študentka. 

Jedna z najnovších budov - Klientske centrum, kde niekedy aj hodiny čakajú ľudia na vybavenie svojich žiadostí, má dostatok košov, no iba pre zmiešaný odpad. V budove Národnej rady SR sa tiež v presscentre stretneme s plastovým príborom, no ten majú návštevníci aspoň kam zahodiť.

Príkladom sa rozhodli ísť na ministerstve životného prostredia, kde majú okrem košov na baterky, aj elektroodpad alebo vlastné kompostovisko.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy