Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Deväť hláv štátov sa s generálnym tajomníkom NATO bavili najmä o bezpečnosti
Zdielať na

Deväť hláv štátov sa s generálnym tajomníkom NATO bavili najmä o bezpečnosti

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Do Košíc pricestovalo deväť prezidentov európskych krajín V4, Pobaltia a šéf NATO Stoltenberg. Na samite totiž chceli hovoriť o bezpečnosti krajín, ktoré majú blízko k ruským hraniciam a ako sa chrániť v prípade hrozby. Pripomenuli, že výstrahou by mala byť až nie tak dávna hrozba konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Na takzvanej B9 v metropole východu Andrej Kiska privítal prezidentov Poľska, Maďarska, Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Bulharska.

Prezidenti deviatich krajín začali prilietať do Košíc už v stredu večer. Až na niekoľko malých opatrení to miestni obyvatelia pocítili minimálne. Košice boli ale v tom čase najstráženejším mestom na Slovensku. 

Deväť hláv štátov a generálny tajomník NATO diskutovali o hybridných útokoch. "Nesmieme zabudnúť, že v prípade brexitu Facebook ukázal dlhodobé štatistiky, že z Ruska bola platená reklama, ktorá zasiahla 126 miliónov obyvateľov Veľkej Británie, tak aby hlasovali za odchod z Veľkej Británie. To sú obrovské vplyvy," povedal prezident Andrej Kiska a dodal, že diskutovali aj o tom, ako urobiť Európu bezpečnou, ale aj krajiny, ktoré sa necítia bezpečne. 

Popoludní prezidenti osadili spomienkovú tabuľu, ktorú osadili pri príležitosti 70. výročia vzniku NATO. Niektorým Košičanom prekážalo, že si v uzatvorenom Kulturparku nemôžu pozrieť ceremoniál spolu s novinármi. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy