Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico: Chcem oceniť postoj Andreja Danka, to je jediný človek, na ktorého sa dá spoľahnúť
Zdielať na

Fico: Chcem oceniť postoj Andreja Danka, to je jediný človek, na ktorého sa dá spoľahnúť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok popoludní zvolal expremiér tlačovú besedu po rokovaní predsedníctva strany. Okrem toho, že predstavil zatiaľ neoficiálnu kandidátku na post poslancov do EP, uviedol, že diskutovali aj o ústavnom súde. Dotkol sa aj vyjadrenia Bélu Bugára, ktorý povedal v pondelok pre televíziu JOJ, že komunikácia medzi nimi je na bode mrazu. Následne na to ale pochválil Andreja Danka, na neho sa podľa jeho slov dá spoľahnúť ako jediného.

"Chcem zdôrazniť, že všetci členovia predsedníctva majú rovnaký názor, pokiaľ ide o nevyhnutnosť tajnej voľby pri výbere ústavných sudcov. Aj premiér zo zahraničnej cesty vyhlásil, že je jednoznačne za tajné voľby," povedal na tlačovej besede Robert Fico. Ďalej uviedol, že víta postoje koaličných partnerov SNS a MoStu - Híd, pretože tiež sú pripravení hovoriť o tajnej voľbe. "Máme vôľu voliť, ale nebudeme ustupovať z našej požiadavky, že táto voľba musí byť tajná," dodal. 

"Jasne som skonštatoval, že máme záujem zvoliť istý počet kandidátov. Ja sa nasledujúcich volieb do Ústavného súdu nezúčastním a nebudem kandidovať, ale nezaručujem, že ma tu o 12 rokov neuvidíte, keď budem živý a zdravý," pokračoval expremiér. 

"Ak v rámci koalície bude dohoda na menách kandidátov, nebudeme trvať na voľbe verejnej, ak dohoda nebude, naďalej ju budeme presadzovať," uviedla hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. Most žiadal verejnú voľbu vo februárovom hlasovaní po tom, ako sa objavili v médiách informácie o rokovaní predstaviteľov strany Mariána Kotlebu ĽSNS s koaličnou stranou Smer-SD. Smer takéto rokovania odmietol s tým, že oficiálne s Kotlebovcami nerokovali. Most chcel verejným hlasovaním predísť možným zákulisným dohodám. 

Nekomunikujú spolu

V pondelok sa Béla Bugár sa pre TV JOJ vyjadril, že konverzácia medzi ním a predsedom strany Smer je na bode mrazu. "Prepáčte, ja neviem, ja s ním nekomunikujem. Mal prísť včera o druhej, neprišiel. Mal prísť dnes ráno, neprišiel. Musíte sa jeho opýtať prečo," uviedol v pondelok Béla Bugár

Na tlačovej besede došlo aj k tejto téme. "Neviem, ako by reagoval Béla Bugár, keby on kandidoval na post ústavného sudcu a my, ako strana, by sme vyhlásili, že ho nikdy nepodporíme. Napriek tomu, neberiem politiku osobne, som v nej veľmi dlho a si uvedomujem, že niet alternatívy tejto vládnej koalícii," vysvetlil Fico. Dodal, že chce oceniť postoj Andreja Danka, je to jediný človek, na ktorého sa dá spoľahnúť a ktorý drží slovo. "Keď sa pozriem na Bélu Bugára, alebo na prezidenta, už to nie celkom platí. Ako keby už sme vo finiši," dodal Fico. 

Zopakoval, že hlavnou prioritou strany je dovládnuť do marca 2020. 

​Kandidáti do EP

Na čele kandidátky do volieb do Európskeho parlamentu bude za vládnu stranu Smer-SD súčasná europoslankyňa Monika Beňová, dvojkou bude poslanec NR SR Miroslav Číž a tretím bude Robert Hajšel, ktorý je v súčasnosti riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy