Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Európska komisia varuje Trumpa. Ak zavedie na európske autá clá, dovoz z USA sa zmenší
Zdielať na

Európska komisia varuje Trumpa. Ak zavedie na európske autá clá, dovoz z USA sa zmenší

BRUSEL / Európska únia upozornila prezidenta USA Donalda Trumpa, že odstúpi od záväzku nakupovať viac americkej sóje a skvapalneného plynu, ak sa na európske autá uvalia represívne clá. Očakáva sa, že americké ministerstvo obchodu zverejní posudok, či dovoz áut ohrozuje národnú bezpečnosť USA v takom rozsahu, že je to odôvodnením na dovozné clá. Prezident Trump by potom mal do 90 dní na rozhodnutie, či clá uvalí.

Prezident Trump opäť straší Európu no najmä Nemcov a v podstate aj Slovákov. Po pokojnom polroku totiž opäť pohrozil zvýšením ciel na dovoz áut z Európy. Trump sa najprv minulý rok pustil do Číny a potom sa vyjadril, žeby zdvihol dovozné clá na európske autá z 2 % na 25%. Vzájomné naťahovačky upokojila až augustová návšteva Jeana- Clauda Junckera vo Washingtone. 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v pondelok uviedol, že počas summitu vo Washingtone minulý rok v lete Trump sľúbil, že takýmito opatreniami nepoškodí transatlantický obchod. "Trump mi dal svoje slovo, že zatiaľ sa clá na autá nezavedú," povedal Juncker pre nemecký denník Stuttgarter Zeitung. "Verím mu," uviedol šéf EK. "Ak však od tohto záväzku odstúpi, nebudeme sa viac cítiť viazaní našim záväzkom zvyšovať nákupy americkej sóje a skvapalneného plynu." dodal.

Hovorca EK Margaritis Schinas vyhlásil, že ak USA podniknú "kroky škodlivé pre európsky export, Európska komisia bude reagovať rýchlym a adekvátnym spôsobom". Európska únia a USA sa snažia pripraviť obchodnú dohodu, ale vyjednávania napredujú pomaly. Cez víkend nemecká kancelárka Angela Merkel uviedla, že sa zdá, že americké úrady už dospeli k záveru, že európske autá sú hrozbou pre národnú bezpečnosť. "Sme hrdí na naše autá a tieto autá sa vyrábajú aj v USA. A tie sú menšou hrozbou ako tie vyrábané v Bavorsku? To nás šokuje," vyjadrila sa Merkel. 

Problémy aj pre Volkswagen

Nemecký export by tak ročne mohol prísť až o 17 miliárd eur. Slovenska by sa to dotklo tiež. Najmä pre Volkswagen, ktorý je najväčším súkromným zamestnávateľom u nás. "Spojené štáty patria medzi top trhy a smeruje tam 20 percent produkcie z obratu," vyjadrila sa hovorkyňa spoločnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. "Za posledných 12 mesiacov sa do Ameriky vyviezli autá v hodnote 1,7 mld. eur, čo je naozaj, že dosť veľa. Je to zhruba 10 percent celej produkcie áut na Slovensku," pokračoval Juraj Valachy, analytik Tatrabanky. Slovenskému automobilovému priemyslu tak hrozí tento rok vcelku nebezpečný kokteil a to globálny. Situácii nepomáhajú ani ošemetné časy dieselov. Len pred troma týždňami pritom Volkswagen oznámil, že škrtá zmeny a o prácu by postupne mohli prísť tisíce. Americko unijná vojna by tomu určite teda nepomohla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy