Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európskej únii veríme, no jej výhody si neuvedomujeme, vyplýva z prieskumu
Zdielať na

Európskej únii veríme, no jej výhody si neuvedomujeme, vyplýva z prieskumu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nadpolovičná väčšina Slovákov dôveruje Európskej únii, no jej výhody mnohí z nás už vlastne ani nevnímajú. Vyplýva to z výsledkov posledného prieskumu verejnej mienky, Eurobarometer, ktorý pre Európsku komisiu vypracovala agentúra Focus.

Anketári sa pýtali 1013 ľudí otázky, ktorými chceli zistiť ako obyvatelia vnímajú aktuálnu situáciu na Slovensku, ale aj to ako sa pozerajú na život v Európskej únii. V rámci prieskumu sa dôvera v Európsku úniu dostala na najvyššiu úroveň od roku 2010. Zatiaľ čo skeptických je 38 percent obyvateľov, ktorí skôr nedôverujú únii, tak až 55 percent opýtaných naopak Európskej únii dôveruje.

Tento pozitívny trend vnímania vychádza najmä z výhod, ktoré únia poskytuje. Aj keď to možno až tak nepociťujeme. "Keď sme sa pozreli na ten eurobarometer, tak tam vychádza veľmi vysoko mier. Mier každý asi vníma, ale odpovie vám, že mier je dôležitý, keď sa na to priamo opýtate. Je mier pre vás  dôležitý, že ho únia zaisťuje? No áno, samozrejme, je to veľmi dôležité. Ale spontánne nás napádajú veci predovšetkým také, ktoré sa dotýkajú nášho konkrétneho súkromného života," uviedol vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Práve často využívané výhody patria medzi najpopulárnejšie benefity členstva v EÚ. Eurobarometer zostavil rebríček tých najpopulárnejších. 

Najčastejšie jednoznačne pociťujeme výhodu v cestovaní, voľnom pohybe tovaru a osôb v únii. Eurofondy a realizácia europrojektov je ďalším nezanedbateľným bonusom života v Európskej únii. Slováci ale oceňujú aj možnosť pracovať v únii a rovnako tak možnosť platiť Eurom.  Paradoxné však je, že telefonovanie do a zo zahraničia bez roamingu vníma ako výhodu iba percento opýtaných. Čo je ale na prieskumoch verejnej mienky najzarážajúcejšie, až 63 percent opýtaných nepociťuje žiadne výhody.

Presne toto číslo, teda vyše 60 percent opýtaných, nepociťuje problémy, ale ani výhody nášho členstva v Európskej únii. To je jedna zo zásadných vecí, ktorá by sa mala z pohľadu vnímania Európskej únie zmeniť. Čo bude zrejme jednou z kľúčových úloh zastúpenia Európskej komisie na Slovensku už v najbližších eurovoľbách. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy