Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Robert Fico stiahol kandidatúru na ústavného sudcu
Zdielať na

Robert Fico stiahol kandidatúru na ústavného sudcu

Archívne video Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer Robert Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu. Oznámil to na popoludňajšej tlačovej konferencii. "Ak v dnešnej voľbe prejdú niektorí kandidáti spoločným hlasovaním opozície a strany Most-Híd, dôjde k bezprecedentnému porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami pre fungovanie vládneho kabinetu v tomto zložení," povedal Fico na vyhlásení. 

"K voľbe ústavných sudcov som sa doteraz ako predseda najsilnejšej koaličnej strany vyjadril iba raz, a to bolo počas vypočutia. Napriek tomu, čo ste o mne popísali, bolo preukázané, že som splnil všetky podmienky, aby som sa mohol stať ústavným sudcom. Jasne som uviedol, že voľba sudov bude veľmi ťažká a bude vyžadovať dohody v koalícii ale aj medzi NR aj s prezidentom," povedal na úvod vyhlásenia bývalý premiér Robert Fico. 

Ako sám povedal, v týchto dohodách sa nikdy neuchádzal o post rádového člena Ústavného súdu, ale uchádzal som sa len o post predsedu ÚS. (Predsedu a podpredsedu ÚS vymenúva zo sudcov ústavného súdu, podľa ústavy, prezident Slovenskej republiky).

"O ústavných sudcoch rozhodujú poslanci a prezident - ide o politický akt. Potvrdzujem, že doteraz nevznikli žiadne politické dohody. Chcem oceniť korektné politické rokovania s Andrejom Dankom," dodal Fico.

​Povedal, že jeho strana má veľmi vážne výhrady voči verejnej voľbe. Tajnú voľbu považuje za jeden z výdobytkov demokracie a nikdy sa jej nebáli, a to ani vtedy, keď boli v opozícii. "Na rozdiel od vlády Ivety Radičovej, v ktorej sedel Most-Híd. Nepotrebujeme pri tajnej voľbe žiadne kontrolné mechanizmy. Verejná voľba prináša veľmi vážne ústavne rébusy. Veľký počet uchádzačov sú aktívni sudcovia na všeobecných súdoch. Ako sa v prípade nezvolenia budú nestranne správať, v prípadoch, v ktorých budú poslanci, ktorí za nich nehlasovali? A aj naopak, ako sa budu správať sudcovia ÚS, čo budú zvolení, ak budu presne vedieť, kto ich volil a kto odmietol. Ako sa postavíme k sudcovi ÚS, ak už dnes vieme, že spolupracoval s ŠtB?" pokračoval predseda strany Smer.

Smer-SD veľmi otvorene hovorí aj o Kiskovi, ktorý má právomoc vybrať 9 sudcov a predsedu a podpredsedu ÚS. "Oznámil verejne, že chce pokračovať v straníckej politickej kariére. Ako bude nestranne vyberať sudcov a predsedu a podpredsedu? Urobí to tak, aby ako líder novej politickej strany mal podstatnú časť ÚS zostavenú zo svojich ľudí," myslí si Fico.

Dodal, že Smer rešpektuje právo novozvoleného prezidenta, nech je ním ktokoľvek, urobiť výber sudcov ÚS, ale nie prezidenta Andreja Kisku. Ak ÚS nebude po štvrtku funkčný, Smer má názor, že existujú legitímne cesty ako zabezpečiť schopnosť ÚS prijímať rozhodnutia.

"Vládna väčšina má možnosť bez prijatia ústavného zákona predĺžiť mandát existujúcich ústavných sudcov, a to až do zvolenia a vymenovania nového prezidenta. Náš odlišný pohľad hovorí, či už ide o verejnú voľbu, či už ide o právo pána Kisku rozhodovať o zložení nového ÚS, môže vyvolávať dojem, že v ňom prevládajú moje subjektvíne dôvody kandidovať na predsedu ÚS, nie na funkciu radového sudcu. Aby som ako predseda najsilnejšej politickej strany mohol aktívne vstúpiť do ďalších pojednávaní, aby som nevyvolával podozrenia, že ich prispôsobujem svojim osobným záujmom, rozhodol som sa, že nebudem kandidovať v NR a v tomto duchu posilam aj list Andrejovi Dankovi. Smeru veľmi záleží na stabilite tejto vlády, ale nedá sa sedieť za jedným stolom, ak strana Most-Híd opakovane uprednostňuje svoje vlastné stranícke zájmy pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu. Nie je to prvýkrát. A my sme na túto neuveriteľnú neserióznosť pripravení. Ak v dnešnej voľbe prejdú niektorí kandidáti spoločným hlasovaním opozície a strany Most-Híd, dôjde k bezprecedentnému porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami pre fungovanie vládneho kabinetu v tomto zložení," povedal Fico na vyhlásení. 

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy