Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rokovania v pokojnom móde. Poslanci schválili uznesenie týkajúce sa vzťahov Maďarska a Poľska s EÚ
Zdielať na

Rokovania v pokojnom móde. Poslanci schválili uznesenie týkajúce sa vzťahov Maďarska a Poľska s EÚ

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koalícia a poslanci Sme rodina v parlamente schválili uznesenie navrhnuté SNS, ktoré sa týka vzťahov Maďarska a Poľska s Európskou úniou. Brusel totiž kritizuje viaceré kroky Orbána a Kaczinskeho, že porušujú hodnoty Únie. Pozoruhodný je pritom obrat strany Most-Híd.

Slovenská národná strana bola po hlasovaní spokojná. "Je to slušne konštatované, že presiahol Európsky parlament svoje kompetencie, že zasahuje do vecí, ktoré mu nepatria. Môže vysloviť svoj názor, ale nemôže žiadať opatrenia, ktoré nie sú v súlade s európskou zmluvou," uviedol Jaroslav Paška, podpredseda Zahraničného výboru NR SR. Keď na jeseň SNS prišla s týmto návrhom, bugárovci to odmietali. Teraz takmer všetci z Mosta hlasovali "za". Podľa Bugára museli zobrať do úvahy širšie súvislosti. "Skúste si napríklad predstaviť také niečo, že ako sa dá s týmto konkrétnym krokom - odmietnutím, alebo neodmietnutím - pracovať počas kampane. Však viete, že my na južnom Slovensku nekampaňujeme len sami," povedal Béla Bugár, podpredseda NR SR. Inými slovami, ich konkurenčná SMK je s Orbánom veľmi zadobre a hlasovanie proti nemu by veľká časť maďarskej menšiny Bugárovi zrátala vo voľbách. Väčšina opozície uznesenie nepodporila.

"Vo veľkej miere je to len pokračovanie zahraničnopolitických eskapád predsedu NR SR a SNS, ktorí sa netaja tým, že Viktor Orbán a jeho formy vládnutia sú im veľmi sympatické," vyjadril sa Martin Klus, podpredseda Eurovýboru NR SR. "My sme boli proti tomu návrhu, pretože rozumieme, že Danko sa chce podobať na Putina a Orbána, ale my si myslíme, že Slovensko by malo byť európska krajina," oponuje Miroslav Beblavý, poslanec NR SR. 

Parlament v piatok schválil aj novelu zákona o vojenskej polícii. Tá bude mať širšie kompetencie, napríklad aj pri zadržiavaní osôb, ktoré neoprávnene vstúpia do vojenských objektov. Tiež budú môcť kontrolovať oprávnenosť nosenia uniforiem či odznakov. "Pretože je veľmi veľa ľudí, ktorí tie vojenské uniformy nosia nezákonne," dodal Jaroslav Paška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy