Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Toto je zoznam 15 kandidátov, ktorí budú bojovať o post hlavy štátu
Zdielať na

Toto je zoznam 15 kandidátov, ktorí budú bojovať o post hlavy štátu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Celkovo 18 Slovákov prejavilo záujem o kandidatúru na slovenského prezidenta v marcových priamych voľbách. Predpísané podmienky pre kandidatúru ale niekoľko záujemcov nesplnilo, o hlasy voličov by sa malo uchádzať 15 kandidátov. Lehota na podanie kandidátok skončila vo štvrtok, niekoľkých uchádzačov o najvyššiu politickú funkciu v krajine ešte čaká oficiálne prijatie svojej kandidatúry šéfom snemovne. Súčasný prezident Andrej Kiska už vlani ohlásil, že sa o znovuzvolenie uchádzať nebude.

Najväčšej popularite sa z kandidátov na budúceho prezidenta podľa skoršieho prieskumu agentúry Focus teší podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a vedec Robert Mistrík. Na treťom mieste v prieskume skončil sudca najvyššieho súdu a bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Šefčovič ohlásil kandidatúru na prezidenta, ktorú mu ponúkol šéf najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia a expremiér Robert Fico, len pred dvoma týždňami. Mistrík, ktorý kandiduje aj s podporou najväčšej opozičnej strany Sloboda a solidarita, už skôr rozbehol napríklad billboardovú kampaň.

Poldruha mesiaca pred prvým kolom hlasovania prebieha volebná kampaň zatiaľ skôr vlažne.

Slovenským prezidentom sa okrem spomínanej trojice chcú stať aj predseda pravicovo populistickej strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, šéf vládnej strany Most-Híd Béla Bugár, právnička Zuzana Čaputová, poslanec malého opozičného hnutia Sme rodina Milan Krajniak, niekdajší šéf úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník, podnikateľka Bohumila Tauchmannová, občiansky aktivista Martin Daňo, predseda mimoparlamentnej Strany maďarskej komunity József Menyhárt, bývalý predseda parlamentu František Mikloško, pedagóg Eduard Chmelár, predseda občianskeho združenia slovenských hnutie obrody Róbert Švec a podnikateľ Ivan Zuzula.

​Predseda slovenského parlamentu neprijal kandidatúru občianskeho kandidáta Radovana Znášika, ktorý v čase volieb ešte nebude mať 40 rokov, čo je jedna z podmienok kandidatúry. Danko rovnako postupoval aj voči dôchodcovi Jánovi Molnárovi, ktorý podľa médií podvodom vylákal od poslancov parlamentu podpisy pre svoju kandidatúru. Vyradený bude zrejme aj ďalší záujemca o post prezidenta Martin Konečný, ktorý podľa médií ku kandidatúre nepripojil dostatok podpisov sympatizantov.

Záujemcovia o kreslo slovenského prezidenta museli predložiť petíciu s podpismi najmenej 15 000 obyvateľov alebo súhlas 15 poslancov s kandidatúrou.

Prvé kolo priamych prezidentských volieb sa na slovenskom uskutoční 16. marca, prípadné druhé kolo je naplánované o dva týždne neskôr.

Pozrite si kandidátov v tabuľke:

Béla Bugár
Zuzana Čaputová
Martin Daňo
Štefan Harabin
Eduard Chmelár
Marian Kotleba
Milan Krajniak
József Menyhárt
František Mikloško
Róbert Mistrík
Maroš Šefčovič
Robert Švec
Bohumila Tauchmannová
Juraj Zábojník
Ivan Zuzula

Súvisiace články

Najčítanejšie správy