Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Menší zázrak v parlamente. Návrh ohľadom koncipientskej praxe prešiel hladko
Zdielať na

Menší zázrak v parlamente. Návrh ohľadom koncipientskej praxe prešiel hladko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente sa dnes poslancom podarila rarita, schválenie opozičného návrhu zákona, konkrétne o skrátení doby, ktorú musí budúci advokát stráviť ako koncipient. Prijali aj ústavný zákon o ochrane verejného záujmu. Mal by sprísniť kontrolu verejnosti nad majetkovými pomermi aj komunálnych politikov. Opozičné návrhy koalícia odignorovala.

Parlament nakoniec schválil opozičný návrh na skrátenie koncipientskej doby advokátov z piatich na tri roky. "Prax advokátskeho koncipienta sa javí ako neopodstatnene dlhá až diskriminačná oproti iným významným právnickým profesiám. Napríklad u sudcov a prokurátorov je len trojročná prax," uviedol Boris Kollár, predseda hnutia Sme Rodina. 

Parlament schválil aj ústavný zákon o preukazovaní majetku, no odignoroval pozmeňovacie návrhy opozície. "Ktorý by naozaj z toho zákona urobil zbraň proti skorumpovaným politikom, ktorý by im reálne išiel po prstoch. Je to také bezzubé, ale je to reálny posun dopredu," povedal Igor Matovič, predseda OĽaNO. "Pri vykazovaní darov sme navrhli, aby uviedli nielen dar s dátumom prijatia, ale aj presnú identifikáciu darcu, čo tam teraz chýba," povedal Vladimír Sloboda, poslanec NR SR za SaS. 

Premiér Peter Pellegrini na hodine otázok reagoval aj na tému možného bezpečnostného rizika pri spolupráci s jednou z najväčších čínskych telekomunikačných spoločností. Povedal, že ak by sme mali kontrolovať bezpečnosť čínskych spoločností, tak potom aj amerických ale napríklad aj slovenských výrobcov antivírových programov. "Zároveň aby sme sa možno pozreli aj na to, či antivírové programy, používané v miliónoch kusoch techniky aj na Slovensku, aj tie, ktoré pochádzajú zo Slovenska, nepredstavujú možné bezpečnostné riziko, cez ktoré by bolo možné získavať citlivé alebo dôverné informácie," dodal Peter Pellegrini, predseda vlády SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy