Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvaja zo 40 kandidátov na ústavných sudcov sú zároveň poslanci. Advokát tvrdí, že by sa hlasovania zúčastniť nemali
Zdielať na

Dvaja zo 40 kandidátov na ústavných sudcov sú zároveň poslanci. Advokát tvrdí, že by sa hlasovania zúčastniť nemali

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dvaja spomedzi 40 kandidátov na ústavných sudcov sú zároveň aj poslancami, a teda na rozdiel od zvyšných 38 majú teoreticky aj možnosť hlasovať. Opozičný poslanec i renomovaný advokát si myslia, že by sa preto volebného aktu nemali zúčastniť, hoci zákon takúto situáciu exaktne nerieši.

Štyridsiatka kandidátov a kandidátok, spomedzi ktorých si poslanci budú vyberať. Robert Fico a Peter Kresák sú kandidátmi aj poslancami súčasne. "Očakávam, že poslanci, ktorí kandidujú na ústavných sudcov nebudú sami o sebe hlasovať, lebo by došlo k porušeniu princípu ústavnej rovnosti," uviedol Ondrej Dostál, poslanec NR SR za SaS. "Ja si myslím, že by bolo čistejšie, keby sa títo dvaja kandidáti nezúčastnili hlasovania," tvrdí aj poslanec NR SR, Miroslav Beblavý. Je to totiž celkom iné ako pri prezidentských voľbách, tam má každý kandidát rovnakú možnosť hlasovať sám za seba. V tomto prípade majú výhodu len dvaja kandidáti a poslanci. "Bolo by to v rozpore s ústavou, pretože tí zvyšní kandidáti, ktorí túto možnosť nemali, neboli zároveň poslancami a nemohli hlasovať sami za seba, tak boli znevýhodnení a tým pádom by mohli napadnúť tú voľbu pre porušenie práva na prístup k funkcii za rovnakých podmienok," potvrdil právnik Peter Kubina. 

​Peter Kresák TV JOJ dnes potvrdil, že aj on sám to tak vníma: "Už dávno predtým ako kolega Kubina vyjadril tento názor, som konštatoval, že sa nezúčastním práve z týchto istých dôvodov hlasovania." Rovnaké otázky TV JOJ zaslala aj kandidátovi a súčasne poslancovi Robertovi Ficovi. Narozdiel od Petra Kresáka neodpovedal ani na otázku, či sa voľby zúčastní, ani na to, či je zástancom verejnej voľby, kde by sa ukázalo, ktorý poslanec by za koho hlasoval. "Ďakujem za otázky. Poskytnutý priestor nevyužijeme," dodal Ján Mažgút, vedúci tlačového oddelenia Smer-SD.

Riešením by bola podľa odborníkov práve verejná voľba. Tak ako takmer vždy v minulosti sa ale očakáva, že poslanci si odsúhlasia tajnú voľbu. "Tajné voľby tak, ako aj v iných otázkach a dokonca aj iných štátoch fungujú. Nevie, kto ho zvolil, tým pádom, nie je nejakým spôsobom zaviazaný," vyjadril sa Béla Bugár, predseda Most-Híd. "Bolo by korektnejšie voči verejnosti, keby sa jasne ukázalo, kto za koho kope.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy